Annons
Nyheter

Flera hundra samlades i Malmö mot rasism

Demonstrationen i Malmö avlöpte lugnt när några hundra samlades under parollen "Aktion i solidaritet med Black Lives Matter".
Politik • Publicerad 9 juni 2020
Under tisdagen hölls en demonstration under parollen "Aktion i solidaritet med Black Lives Matter" i Malmö.
Under tisdagen hölls en demonstration under parollen "Aktion i solidaritet med Black Lives Matter" i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT
"Rasism är också en pandemi", står det på ett av demonstranternas plakat.
"Rasism är också en pandemi", står det på ett av demonstranternas plakat.Foto: Johan Nilsson/TT
Betlehem Isaak höll tal under demonstrationen.
Betlehem Isaak höll tal under demonstrationen.Foto: Johan Nilsson/TT
Rima Waldell är på plats för att säga nej till diskriminering.
Rima Waldell är på plats för att säga nej till diskriminering.Foto: Johan Nilsson/TT

Manifestationen inleddes vid 17-tiden på tisdagen, och upplöstes självmant en dryg timme därefter. Arrangörerna, som inte sökt tillstånd, höll låg profil och samlingen på Möllevångstorget genomfördes lugnt.

– Jag är nöjd och har fått sagt det jag ville, sade Betlehem Isaak som talade inför resten av deltagarna på torget, till TT.

Annons

Rima Baldel ville med sin närvaro representera det gambianska folket, förklarade hon för TT strax innan manifestationen började.

– Jag är här för att säga nej till diskriminering.

Det som händer i USA berör henne djupt. Däremot upplever hon inte samma problem med rasism i Sverige.

– Nej, från min synvinkel har jag aldrig upplevt det här.

"Ha tålamod"

Bakom demonstrationen på Möllevångstorget stod Aktivista Feminista First Aid, Asylgruppen i Malmö och Aktivista Feminista, enligt uppgift på Facebook. Vid 17.30-tiden hade demonstrationen samlat några hundra personer. Strax efter klockan 18 började demonstranterna skingras. Endast ett 50-tal personer stod då kvar i en tyst manifestation.

Förra veckans samlades fler, runt tusen deltagare, för att demonstrera i Malmö. När det nu var dags igen genomfördes det utan tillstånd från polisen. Polisen avstod även denna gång från att ingripa, trots att samlingen bedömdes vara alltför stor.

– Här är betydligt fler människor än 50, det kan vem som helst se, sade polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till TT när demonstrationen inleddes, men tillade:

– Jag tror att vi kommer att ha tålamod och låta det fortgå en stund till.

"Möjligt vägra tillstånd"

Polisen har tidigare kommenterat Malmödemonstrationen med att främst hänvisa till yttrandefriheten.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har å sin sida lyft att det enligt ordningslagen är möjligt att vägra tillstånd till en allmän sammankomst, om det är nödvändigt för att motverka epidemi.

Annons

Han anser att det är "vansinne" att bevilja demonstrationstillstånd i tättbebyggt område i en pandemisk situation, sade han till SVT på måndagskvällen, och tillade att om inte polisen fattar ett sådant beslut, så kan regeringen göra det.

TT har sökt inrikesminister Mikael Damberg, men hans pressekreterare Natali Sial säger att han inte är tillgänglig för kommentarer i dag. Hon hänvisar i stället till inrikesministerns inlägg på Facebook efter demonstrationen i Göteborg, där han uppmanar alla som vill manifestera mot rasismen att i stället använda digitala medier.

"Rasistisk utgångspunkt"

Mikael Damberg hänvisar till förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer och skriver: "Annars riskerar många människor att bli sjuka och dö. Vi måste fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vården är redan mycket ansträngd och vi måste se till att människor som är sjuka får tillgång till den vård de behöver".

Men malmöiten Betlehem Isaak ger inte mycket för frågan om huruvida det är ett problem att samlas så här under coronatider.

– Det är ingen som säger något till människorna som sitter trettio meter härifrån på fullpackade restauranger och dricker vin och öl, det kommenterar man inte alls, säger hon, nickar åt uteserveringarna på Möllevångstorget och fortsätter:

– Men när man samlas för att hylla svarta människors liv och uppmärksamma deras brutala död, så ifrågasätts man ganska direkt. Det visar att det finns en rasistisk utgångspunkt i det hela.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons