Annons
Nyheter

Överenskommelse om charterresenärer klar

Till helgen riskerade tusentals charterresenärer att bli strandsatta när SAS-planen de skulle åkt med inte flygs.
Nu har pilotfacken och SAS kommit överens om att börja flyga hem dem.
Men en sympatistrejk bland flygmekaniker i Danmark kan fortfarande ställa till det.
Ekonomi • Publicerad 7 juli 2022
I måndags togs SAS piloter ut i strejk. Arkivbild.
I måndags togs SAS piloter ut i strejk. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I måndags togs 900 SAS-piloter ut i strejk. Sedan dess är läget låst mellan parterna.

Under torsdagen öppnade pilotfacken för att flyga hem en del av de charterresenärer som riskerar att bli strandsatta på sina destinationer till helgen.

Annons

Karin Nyman, kommunikationschef på SAS, säger att pilotfackens besked kommer efter att SAS under onsdagen återigen ställt frågan om att undanta charterresor från strejken.

– Vi har begärt undantag från chartern redan från början, vilket är rimligt att man får. Charterresenärer har jättesvårt att boka om sina resor och blir strandsatta. Det sa piloterna nej till. Nu har de gått med på att flyga ned med tomma plan och flyga hem passagerarna, säger hon.

Strejkande flygmekaniker ett hinder

Nu står det klart att parterna har kommit överens om att charterresenärer ska flygas hem, även om det är oklart exakt i vilken omfattning.

Men ett hinder är att Dansk Metal tagit ut flygmekaniker i en sympatistrejk.

– Nu väntar vi på Dansk Metal, vi har ringt, mejlat och sms:at dem för att få ett besked. De måste göra ett undantag från sin strejk för att det ska kunna ske. Planen står parkerade och det behövs underhåll innan de kan flyga, säger Karin Nyman.

Förhoppningen är att resenärer ska börja flygas hem redan på fredagen.

Apollo har de kommande dagarna 25 000 resenärer som påverkas av strejken. Ungefär hälften är resenärer som ska resa hem och som riskerar att bli strandsatta.

"Vi är väldigt glada att det finns en vilja att få hem våra gäster. Vi har inte fått något bekräftat ännu från någon av parterna och hoppas att den information vi får från media stämmer", skriver Apollos kommunikationschef Sandra Miller Kinge till TT.

En lättnad

Även charterarrangören Airtours har tusentals resenärer som ska åka hem till helgen. Enligt informationschefen Stefan Chatzopoulos kommer öppningen från piloterna som en stor lättnad.

Han uppger att det i princip är omöjligt att hitta ersättningsflyg hem.

– Det här är vad vi hoppats på, och vad som nu ser ut att ske. Det är skönt att piloterna tar sitt ansvar, och otroligt stort av dem, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons