Annons
Nyheter

Flygplan upptäckte 91 skogsbränder i fjol

Olyckor • Publicerad 1 maj 2020
En skogsbrand fotograferad i juli 2018. Arkivbild.
En skogsbrand fotograferad i juli 2018. Arkivbild.Foto: Kustbevakningen

I fjol upptäckte de skogsbrandbevakande flygplanen 91 skogsbränder runt om i Sverige under sina 3 752 flygtimmar. Det kan jämföras med den extrema torrsommaren 2018 då planen flög 11 006 timmar och upptäckte 290 bränder, uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

"Skogsbrandbevakning med flyg är en väldigt viktig resurs för den kommunala räddningstjänsten", säger Rickard Hansen, skogsbrandexpert på MSB, enligt ett pressmeddelande.

Annons

Flygningarna är viktiga för att upptäcka bränder i skog och mark innan de vuxit sig stora, påpekar MSB. Flygplanen kan också användas för ledning av markpersonal så att brandbekämparna tar sig till rätt platser.

Länsstyrelserna ansvarar för upphandling och beslutar enligt MSB:s riktlinjer om hur bevakning med flyg ska bedrivas i respektive län. Länsstyrelserna ansöker sedan om medel från MSB för kostnaderna för luftbevakningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons