Annons
Nyheter

FN ber om fler miljarder i kampen mot viruset

FN • Publicerad 7 maj 2020
Afghanistan är ett av de länder som prioriteras i FN:s globala humanitära plan för att tackla coronaviruset.
Afghanistan är ett av de länder som prioriteras i FN:s globala humanitära plan för att tackla coronaviruset.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

FN vädjar om ytterligare 4,7 miljarder dollar, motsvarande cirka 46,1 miljarder kronor, för att "skydda miljontals liv och hindra spridningen av coronaviruset i bräckliga länder". Världsorganisationen har redan begärt två miljarder dollar, motsvarande 19,6 miljarder kronor, i stöd till sina humanitära plan för att tackla viruset – och har hittills fått in ungefär hälften av den summan.

FN:s humanitäre chef Mark Lowcock varnar för att världens fattigaste länder kommer att drabbas värst av virusets mest förödande och destabiliserande effekter.

Annons

"Om vi inte agerar nu får vi vara beredda på en betydande ökning av konflikt, hunger och fattigdom" skriver han i ett uttalande.

De 6,7 miljarder dollarna väntas täcka kostnaderna för den humanitära svarsplanen till december. I den prioriteras omkring 20 länder. Pengarna ska bland annat gå till medicinsk utrustning, platser för handtvätt och informationskampanjer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons