FN: Fortsatta övergrepp i Venezuela

Fortsatta fall av tortyr, utomrättsliga avrättningar och åtgärder för att kriminalisera människorättsgrupper.
FN:s människorättschef Michelle Bachelet kritiserar Venezuelas regering för övergreppen i landet.
Venezuela • Publicerad 9 september 2019
FN:s människorättschef Michelle Bachelet. Arkivbild.
FN:s människorättschef Michelle Bachelet. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone/AP/TT

Redan i juli krävde Bachelet att regeringen upplöser landets särskilda polisstyrka FAES. Den har av interna människorättsorganisationer pekats ut för en lång rad övergrepp, inte minst utomrättsliga avrättningar.

Nu konstaterar hon att ingen information kommit om att regeringen följt rekommendationerna från i juli.

– Tvärtom har FAES fått stöd från de högsta nivåerna i regeringen, säger Bachelet.

Misstänkt tortyr

Venezuela befinner sig i en svår ekonomisk kris och läget förvärras av den politiska maktkampen mellan socialistpresidenten Nicolás Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó, som stöds av USA och en lång rad andra länder.

Bachelet pekar på att USA:s sanktioner förvärrar läget för befolkningen. Hon understryker också att Venezuelas myndigheter nyligen faktiskt släppte 83 personer ur fängsligt förvar samt beviljade besök hos andra fängslade.

Men hon betonar också att dokumentation om fortsatta fall av misstänkt tortyr och andra övergrepp i häkten och fängelser nått hennes kansli.

– Jag uppmanar myndigheterna att vidta åtgärder för att ändra detta, att tillåta tillgång till medicinsk vård och att utreda människorättsbrott.

"Är oacceptabla"

Bachelet kritiserar också att myndigheterna på senare tid vidtagit åtgärder för att kriminalisera arbetet av venezuelanska människorättsgruppers som får finansiering från utlandet.

Maduros andrerman, Diosdado Cabello, varnade i augusti för att en lag snart kan träda i kraft som möjliggör krafttag mot organisationer och personer "som får imperialistpengar för att konspirera mot vårt land".

Enligt Michelle Bachelet skulle detta "ytterligare minska det demokratiska utrymmet".

Hon är också oroad över indikationer på att organisationer och personer som samarbetat med FN inför rapporten i juli har hotats och fördömts offentligt i Venezuela.

– Repressalier för att ha samarbetat med FN är oacceptabla och jag uppmanar myndigheterna att vidta förebyggande åtgärder, säger hon.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.