Annons
Nyheter

FN: Över en miljon på flykt i Myanmar

Över en miljon människor är på flykt i Myanmar, meddelar FN.
Monsunregnen närmar sig och kan ytterligare förvärra situationen för dem som bor i flyktingläger.
Myanmar • Publicerad 1 juni 2022
Brända hus i byn Mwe Tone i regionen Sagaing. Mwe Tone var en av två byar som enligt invånare och lokala nyhetstjänster brändes i januari i år. Arkivbild.
Brända hus i byn Mwe Tone i regionen Sagaing. Mwe Tone var en av två byar som enligt invånare och lokala nyhetstjänster brändes i januari i år. Arkivbild.Foto: AP/TT

Sedan Aung San Suu Kyi och hennes regering avsattes av militärjuntan i fjol har närmare 700 000 människor tvingats fly sina hem, rapporterar FN:s samordningsorgan Unocha. 300 000 av dem kommer från regionerna Sagaing och Magway, där striderna mot juntans styrkor pågår regelbundet. I regionen har myndigheterna bland annat stängt av mobila datatjänster och restriktioner har införts som påverkar transporter av ris och bränsle.

"Rapporter pekar på att det fortfarande finns ett stort behov av vård, mat och hjälpartiklar samt tak över huvudet i dessa områden", skriver Unocha.

Annons

Efter militärkuppen 2021 har oppositionella milisgrupper bildats för att slå tillbaka mot juntans soldater, som har svarat med våld. Fler än 12 000 civila egendomar har bränts eller förstörts sedan militärkuppen, bedömer Unocha.

Cirka 346 000 människor uppskattas ha varit på flykt i landet redan före kuppen. Bland annat handlar det om den muslimska minoriteten rohingyer i delstaten Rakhine där landets militär inledde en stor offensiv för några år sedan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons