Annons
Nyheter

FN: Svält i Nordkorea efter covid-åtgärder

Nordkorea • Publicerad 9 juni 2020
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Bild från 24 maj.
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Bild från 24 maj.Foto: AP/TT

Problemen med matbrist och undernäring i Nordkorea har förvärrats efter en nästan fem månader lång gränsstängning mot Kina och andra krafttag mot virusspridningen i landet, varnar Tomas Ojea Quintana, FN:s särskida utredare för mänskliga rättigheter i landet.

– Det har kommit rapporter om ökad hemlöshet i stora städer, inklusive gatubarn, och priserna på medicin ska ha skjutit i höjden. Ett ökande antal familjer äter bara två gånger per dag, eller äter bara majs, och vissa svälter, säger han.

Annons

Han uppmanar FN:s säkerhetsråd att ompröva sanktionerna mot Nordkorea för att säkra inflödet av mat till den slutna kommunistdiktaturen.

Elisabeth Byrs, talesperson för FN:s mat- och livsmedelsprogram WFP, uppger att den humanitära situationen i Nordkorea fortsatt ser dyster ut, då runt tio miljoner människor (40 procent av befolkningen) är i behov av humanitär hjälp.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons