Annons
Nyheter

Föräldrar döms för barnäktenskapsbrott

Ett föräldrapar döms för barnäktenskapsbrott sedan de låtit sin minderåriga son gifta sig med en jämngammal flicka. Domen är den första i sitt slag i Sverige.
Brott • Publicerad 13 april 2022
Västmanlands tingsrätt dömde på onsdagen föräldrarna till en 17-åring som gifte sig med en jämnårig flicka för barnäktenskapsbrott i en unik dom.
Västmanlands tingsrätt dömde på onsdagen föräldrarna till en 17-åring som gifte sig med en jämnårig flicka för barnäktenskapsbrott i en unik dom.Foto: Pontus Lundahl/TT

Föräldrarna, som nekar till brott, dömdes på onsdagen till villkorlig dom och dagsböter av Västmanlands tingsrätt, uppger polisen på sin webbsida.

En polisanmälan upprättades i april förra året sedan polisen fått kännedom om att två 17-åringar, en pojke och en flicka, ingått ett "traditionellt äktenskap" i december 2020.

Annons

Enligt polisen utgörs bevisningen av filmer, bilder och vittnesmål, bland annat från själva bröllopet, liksom utlåtanden från experter på barnäktenskap och den aktuella kulturen.

Inget i utredningen pekar på att de båda tonåringarna tvingats gifta sig. Men att pojkens föräldrar lät det ske utgör, enligt lagstiftning som trädde i kraft den 1 juli 2020, barnäktenskapsbrott.

Lämnade landet

Huruvida även flickans föräldrar gjort sig skyldiga till brott har inte gått att utreda då de bor i Tyskland, dit även flickan försvann under utredningens gång.

Flera av pojkens familjemedlemmar hördes under utredningens gång som vittnen, och vittnesmålen stärkte enligt polisen brottsmisstankarna.

När det väl blev dags för rättegång ändrades dock släktingarnas berättelser till att bröllopet i själva verket varit en välkomstfest för flickan efter ankomsten från Tyskland.

Enligt tingsrätten är straffvärdet för brottet fyra månaders fängelse, men då barnen anses ha ingått äktenskapet frivilligt och varit "högst delaktiga" i arrangemanget döms de tidigare ostraffade föräldrarna till dagsböter.

"Stor betydelse"

– Jag konstaterar att tingsrätten har gjort samma värdering av bevisningen som jag har gjort, säger åklagaren Jessica Wenna, som yrkat på sex månaders fängelse alternativt villkorlig dom och samhällstjänst.

TT: Hur ser du på påföljden?

– Jag tycker att det är väldigt bra att tingsrätten har varit tydlig med straffvärdet och att de har fört ett resonemang kring påföljden. Jag tycker att det är ett klokt resonemang, men eftersom det är första gången det här prövas ska jag naturligtvis fundera på om det finns något jag tycker att hovrätten bör pröva.

TT: Det är första gången lagen om barnäktenskapsbrott prövas i svensk domstol. Vad tror du att den kan få för betydelse framöver?

Annons

– Jag tror att den kan få stor betydelse eftersom det genom domen blir väldigt tydligt att traditionella och religiösa äktenskap inte är tillåtna, oavsett om det funnits tvång eller inte.

Domen väntas överklagas till hovrätten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons