Annons
Nyheter

Företag får stöd trots utdelningar

Svenska storbolag får statligt stöd för korttidspermitteringar samtidigt som man delar ut miljarder till aktieägarna. Vad som egentligen gäller är oklart, rapporterar .
Arbete • Publicerad 6 maj 2020
Företag har fått stöd från Tillväxtverket för korttidspermitteringar trots att de samtidigt kunna dela ut vinster till sina aktieägare. Arkivbild.
Företag har fått stöd från Tillväxtverket för korttidspermitteringar trots att de samtidigt kunna dela ut vinster till sina aktieägare. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Tillväxtverket har godkänt stöd för korttidspermitteringar till bolag som samtidigt haft aktieutdelningar, vilket finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) inte gillar.

– Det ska ju vara så att man ska ha allvarliga ekonomiska svårigheter för att få stödet. Det kan inte kombineras med att man betalar ut pengar till sina ägare, säger han till radion.

Annons

Lagtexten säger inte någonting om att företag som gör aktieutdelningar inte ska beviljas stöd, men enligt Olovsson har finansutskottet varit tydligt i förarbetet till lagen och sagt att aktieutdelningar inte får förekomma.

Enligt Tim Brooks på Tillväxtverket tar man hänsyn till aktieutdelning och har ett bolag fått pengar som de inte ska ha så kan de bli återbetalningsskyldiga.

– Det här är en ny lagstiftning så det är inte konstigt att man på vissa punkter behöver ägna lite tid åt att studera juridiken. Vi har ett behov av att titta lite närmare på den här frågan, säger Brooks till Ekot.

Kullagerjätten SKF är ett av bolagen som fått statligt stöd och samtidigt genomfört utdelningar. Runt 1 500 tjänstemän i Sverige permitterades medan styrelsen valde att halvera aktieutdelningen till tre kronor per aktie, eller 1,3 miljarder kronor totalt.

"Baserat på det regelverk som Tillväxtverket tillämpar har vår ansökan fått preliminärt godkännande. Om regelverket ändras framgent får vi så klart anpassa oss därefter" säger bolagets presschef Theo Kjellberg i en skriftlig kommentar till TT.

Rättelse: I en tidigare version av texten förekom en missvisande rubrik.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons