Annons
Nyheter

Företag oroliga för personal i Ryssland

Hur blir det för den svenska personalen hos företag i Ryssland då sanktionerna biter? Det finns en oro för trakasserier från Ryssland när utländska företag bommar igen, enligt Svensk-ryska handelskammaren.
Ukrainakriget • Publicerad 2 mars 2022
Hur blir det om utländska verksamheter slår igen? Här Ikea i Moskva. Arkivbild.
Hur blir det om utländska verksamheter slår igen? Här Ikea i Moskva. Arkivbild.Foto: Michail Metzel/AP/TT

Heinz Sjögren, vd för Svensk-ryska handelskammaren i Sverige, ser att sanktionerna kommer att få en enorm inverkan på Ryssland.

– Det blir Nordkorea 2.0, och det kommer att gå snabbt, säger han.

Annons

Svenska företag i Ryssland drabbas förstås, men det är mer marginellt. De flesta har bara en liten, liten del av sin omsättning i ryska affärer, konstaterar han.

Drabbar Medelryssen

– Då är det värre med de ryska företagen, och för privatpersoner som medelryssen. Det här drabbar gemene man när rubeln minskar i värde och det blir tomt på hyllorna.

Just nu sitter många företag, både stora och små, och funderar över hur de ska göra med sina ryska verksamheter. Många vill helt enkelt inte vara i Ryssland efter invasionen, berättar han. Men börsbolagen måste gå ut på ett ordnat sätt och informera hela marknaden på en gång, enligt börsreglerna. Därför håller många än så länge tyst, tror han. Eller så kanske de fortfarande tvekar. TT har frågat en rad stora svenska företag, men ännu har inte alla svarat.

– De oroas för trakasserier av sin svenska personal i Ryssland. Nu stängs också luftrummen, och det är svårt att ta sig ut från Ryssland.

Han förklarar att Ryssland sedan tidigare haft tajt koll på utländsk personal.

Hälsokontroller

– De har till exempel tvingats till täta hälsokontroller, där allt från lungröntgen till syfilisprov har krävts. Det är inte för att Ryssland tror att de går omkring och sprider smitta, utan för att myndigheterna vill ha en hållhake på utlänningar.

Då fabriker och andra verksamheter stoppas samtidigt som den ryska ekonomin snabbt rasar ihop så kan det bli mer otrevligheter i den vägen, befarar han.

– Det kan bli våldsamt på gatorna i Ryssland, säger Heinz Sjögren.

Scania, som redan förra veckan stoppade sina leveranser av bilar och reservdelar men som valde att inte kommunicera detta, vill inte prata om rädslan för personalens säkerhet.

– Vi tog beslutet redan då utifrån det läge som var. Varje ord som sägs nu riskerar att bli extra bränsle i konflikten och bre på krisen. Därför valde vi att inte kommunicera det förrän nu, säger presschef Erik Bratthall på måndagen.

Annons

TT: Är ni rädda för personalens säkerhet i Ryssland?

– Personalens säkerhet är det viktigaste av allt för Scania. Jag vill inte gå längre än så. Det är ett otroligt dramatiskt läge, säger Erik Bratthall.

Fakta: Rubelras, stängd börs och chockhöjd ränta

I måndags, efter att sanktionerna presenterats, blev det kaos på den ryska finansmarknaden.

Den ryska centralbanken höjde styrräntan till 20 procent, rubeln sjönk och Moskvabörsen höll stängt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons