Annons
Nyheter

Förlorade testikel efter missat pungvred

Medicin • Publicerad 13 september 2021
En man har förlorat en testikel sedan en undersökning missat att han hade pungvred, enligt en anmälan från Skåne universitetssjukhus till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
En man har förlorat en testikel sedan en undersökning missat att han hade pungvred, enligt en anmälan från Skåne universitetssjukhus till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En man i 20-årsåldern sökte vård för smärtor och svullnad i en testikel. Men vid första undersökningen missade sjukvården att mannen hade pungvred och han förlorade en testikel.

När mannen undersöktes på akuten vid Skånes universitetssjukhus i Lund hade smärtan minskat något. Hans symtom var vanliga för testistorsion, pungvred, något som kräver akut operation. Akutläkaren vände sig till jourläkaren på urologavdelningen som bedömde att det troligen var en inflammation, skriver Sydsvenskan.

Annons

Mannen fick åka hem och fick en tid för ultraljudsundersökning dagen efter. Men den undersökningen visade att blodtillförseln var strypt. Han opererades akut, men testikeln gick inte att rädda.

Sjukhuset har anmält det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria. I anmälan skriver sjukhuset att det inte går att utesluta att testikeln hade kunnat räddas om urologavdelningens jourläkare kontaktat en mer erfaren specialistläkare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons