Annons
Nyheter

Forskare botade covid-sjuk efter 411 dagar

En 59-årig man har botats efter att ha varit kontinuerligt sjuk i covid i 411 dagar.
Mannen som har ett försvagat immunförsvar efter en njurtransplantation, drabbades av covid i december 2020 och fortsatte att testa positivt fram till januari 2022.
Storbritannien • Publicerad 4 november 2022
En covid-sjuk man fortsatte att testa positivt i 411 dagar. Arkivbild.
En covid-sjuk man fortsatte att testa positivt i 411 dagar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I en ny studie som publicerats i tidskriften Clinical infectious diseases, beskriver ett brittiskt forskarlag hur de genom analyser kunde identifiera att mannen hade en tidig B.1-variant som var dominerande i slutet av 2020, och inte återinsjuknat i nya varianter.

Tack vare att mannen hade den tidiga varianten kunde han få det, sedan en tid i bland annat EU och Storbritannien, godkända verksamma substanserna casirivimab/imdevimab och botades.

Annons

Troligtvis hade behandlingen inte varit lika framgångsrik om han hade haft någon av de nyare varianterna, som omikron, då de är mer resistenta mot denna, och andra antikroppsbehandlingar.

Den här formen av ihållande covid där patienten aldrig slutar testa positivt förekommer bland ett litet antal personer med redan försvagat immunförsvar. Det skiljer sig också från upprepade infektioner eller långtidscovid, där patienten har symtom men inte längre testar positivt för viruset.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons