Annons
Nyheter

Forskare: Girighet driver jihadistgrupp

En dunkel jihadistgrupp har klivit ut ur skuggorna och utför fler och fler dödliga attacker i Cabo Delgado i nordöstra Moçambique.
Förklaringarna ligger i radikalisering, inflödet av människor från Afrikas horn – och framför allt i viljan att tjäna pengar, enligt en forskare.
Moçambique • Publicerad 1 maj 2020
Resterna av brända bostäder i byn Aldeia da Paz i provinsen Cabo Delgado i nordöstra Moçambique sedan den attackerats av jihadister i augusti i fjol.
Resterna av brända bostäder i byn Aldeia da Paz i provinsen Cabo Delgado i nordöstra Moçambique sedan den attackerats av jihadister i augusti i fjol.Foto: Marco Longari/AFP/TT
Cristina Udelsmann Rodrigues är senior forskare på Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.
Cristina Udelsmann Rodrigues är senior forskare på Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.Foto: Nordiska Afrikainstitutet
Provinsen Cabo Delgado ligger i nordöstra Moçambique.
Provinsen Cabo Delgado ligger i nordöstra Moçambique.Foto: TT

Provinsen Cabo Delgado (Kap Delgado) i nordöstra Moçambique är rik på gas- och mineralfyndigheter. Under ungefär två och ett halvt år har en grupp som kallar sig jihadistisk utfört terrordåd i området, och hittills har närmare 1 000 människor dödats och tiotusentals drivits på flykt, många till regionhuvudstaden Pemba.

Under senare tid har djärvheten i attackerna ökat och bankrån, vägspärrar samt attackerna mot militären och regeringsbyggnader runt om i regionen har ökat.

Annons

Gruppen kallas al-Shabaab, precis som den islamistiska somaliska terrorgruppen.

– Den forskning som finns visar att de här påståendena om att vara en i huvudsak religiös typ av rörelse bara är ett sätt att försöka få lokalt stöd och legitimitet, säger Cristina Udelsmann Rodrigues, seniorforskare på Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, till TT.

– Men egentligen är de där på grund av den obskyra och olagliga affärsverksamheten som finns i området.

Träffats i träningsläger

Cristina Udelsmann Rodrigues pekar på att migrationen till Cabo Delgado från Afrikas horn har varit omfattande. Det är kopplat till laglig affärsverksamhet – men också till halvofficiell eller direkt olaglig småskalig brytning av hel- och halvädelstenar och mineraler i Cabo Delgados mer otillgängliga områden.

Men vilka är de då, dessa beväpnade män?

– Enligt forskningen och människor i området är många av dem unga män från regionen som har radikaliserats. Men en del är inte det och de har träffats i träningsläger på Afrikas horn, säger Udelsmann Rodrigues.

"Mer konservativa"

Och vilka är deras uttalade mål?

– De säger sig stödja mer konservativa riktingar i islam och vill införa dessa levnadsregler, och ändra på den mer mjuka tolkning av islam som redan finns där, svarar hon.

Men den huvudsakliga drivkraften är alltså ekonomisk vinning från kriminalitet. Till stor del används den jihadistiska hatten för att underlätta illegal affärsverksamhet, säger Udelsmann Rodrigues.

– Det är ju något som vi sett också i andra delar av världen.

Myndigheter inblandade

Annons

Inga bekräftade uttalanden finns från den dunkla gruppen om att den eftersträvar ett kalifat i området, eller att några reella kopplingar finns till det somaliska al-Shabaab. Moçambiques nationella försvars- och säkerhetsråd uppgav alldeles nyligen att jihadisterna tillhör terrorrörelsen IS.

Det finns ett lokalt motstånd i byarna mot gruppens obevekligt hårda krav på renlärighet, säger hon. Men gruppen har i vissa fall även delat ut plundrad egendom bland fattiga för att vinna stöd, säger Udelsmann Rodrigues.

TT: Finns det exempel på att lokala myndigheter samarbetar med dem?

– Eftersom det här är en illegal verksamhet som pågått länge, och speciellt när det gäller mineralbrytning, så finns det alltid kopplingar till lokala myndigheter. Antingen kan det handla om att titta bort, eller så är det direkt kopplat till att tjäna pengar på verksamheterna, eller att ge formellt eller informellt skydd för att dölja dem. Det är omöjligt att detta kan ske utan någon slags överenskommelse med lokala myndigheter.

Del av kakan

Att våldet har ökat radikalt kan vara ett tecken på att en del av allianserna med de lokala befattningshavarna har blivit omstridda, eller att andra vill ha del av kakan, säger hon.

Regeringen i huvudstaden Maputo har haft svårt att utöva kontroll över Cabo Delgado, och även militären har anklagats för att döda civila.

Efter den senaste tidens upptrappade våld säger centralregeringen att 120 jihadister dödats av soldater i april och att läget i Cabo Delgado är "under kontroll".

I takt med att jihadistgruppens attacker blivit fler, mer våldsamma och fått större utrymme i medierna har de också blivit en allt svårare huvudvärk.

– Nu har regeringen skickat mer trupp till provinsen, och det finns också medieuppgifter om att utländsk, sydafrikansk säkerhetspersonal har skickats dit, säger Udelsmann Rodrigues.

Fakta: Cabo Delgado och terrorn

Cabo Delgado, eller Kap Delgado, är en av Moçambiques fattigaste provinser, men den är rik på gas och mineraler.

Gasfyndigheterna utanför kusten inväntar utvinning, bland andra amerikanska Exxon Mobil har tunga investeringsplaner för projektet.

Sedan hösten 2017 har en jihadistgrupp utfört en lång rad terrordåd i Cabo Delgado. Den kallar sig al-Shabaab men inga officiella klargöranden finns om koppling till den somaliska terrorgruppen med samma namn.

Terrorn har främst drabbat civila men även regeringssoldater och rebeller har dödats. Moçambiques regering har fram till nyligen beskrivit förövarna som kriminella. Den 24 april skrev landets nationella försvars- och säkerhetsråd i ett uttalande att jihadisterna tillhör terrorrörelsen IS.

Muslimer utgör en femtedel av Moçambiques befolkning på ungefär 30 miljoner. Muslimerna i landet gör generellt ingen större skillnad mellan de stora inriktningarna sunni och shia. Viktigare är i stället kopplingen till den lokala religiösa ledaren.

Källor: Nationalencyklopedin, BBC, AFP

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons