Annons
Nyheter

Forskare kräver ändrade smittrekommendationer

Coronaviruset • Publicerad 7 juni 2020
Nu utökas testning och smittspårning, och därför är det viktigt att bryta smittkedjorna, tycker de 26 forskarna som skriver på DN Debatt. Arkivbild.
Nu utökas testning och smittspårning, och därför är det viktigt att bryta smittkedjorna, tycker de 26 forskarna som skriver på DN Debatt. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sätt alla som haft kontakt med covid 19-sjuka i karantän, och börja rekommendera munskydd där det är mycket folk.

26 forskare skriver på DN Debatt att om smittspridningen i Sverige ska kunna bromsas så krävs att hela smittbekämpningsarbetet förändras så att det håller ihop. Nu när regeringen skjuter till resurser för testning och smittspårning är det viktigt att smittkedjorna bryts.

Annons

Sveriges hållning, att smittspridningen inte i någon större utsträckning beror på att viruset smittar innan man blir sjuk, eller då man är sjuk utan symtom, är felaktig hävdar de.

Norge, Danmark och Finland har en annan uppfattning – viruset kan spridas innan några symtom finns, enligt de ländernas motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, skriver forskarna. Därför är det viktigt att isolera familjemedlemmar och andra som har varit nära en person som är sjuk. De tycker också att Sverige ska rekommendera munskydd, som WHO-chefen talade om under fredagens presskonferens.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons