Annons
Nyheter

Förskola stängs efter varning från Säpo

Utbildning • Publicerad 1 juli 2022
Stockholms stad drar in tillståndet för en förskola med koppling till den muslimska friskolesfären.
Stockholms stad drar in tillståndet för en förskola med koppling till den muslimska friskolesfären.Foto: Janerik Henriksson/TT

Stockholms stad har dragit in tillståndet för den fristående förskolan Saimagården, som har koppling till den muslimska friskolesfären. Beslutet baseras på en bedömning av Säpo samt brister i ekonomin, rapporterar Svenska Dagbladet.

Förskolans ägare, stiftelsen Framstegsskolan, driver också grundskolan Framstegsskolan i Akalla vars tillstånd drogs in i maj. Skolinspektionen grundade det beslutet på Säkerhetspolisens varning om att eleverna riskerar att utsättas för radikalisering.

Annons

Samma Säpoyttrande har legat till grund för beslutet i utbildningsnämnden i Stockholms stad på fredagen, gällande förskolan.

– Vi som nämnd saknar kompetensen att göra den typen av bedömning. Men skriver Säpo att det finns risk för radikalisering så får vi lyssna på det, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) till SvD.

Skolinspektionens beslut gällande Framstegsskolan har överklagats. Så länge rättsprocessen pågår får grundskolan drivas vidare.

Förskolan Saimagården har 57 barn. Även stadens beslut kan överklagas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons