Annons
Nyheter

Förslag att klassa abort som mord stryks

USA • Publicerad 13 maj 2022
Louisianas demokratiske guvernör John Bel Edwards vill se strängare abortlagar, men lagförslaget i delstaten som likställde abort med mord eller dråp gick för långt, anser han. Arkivbild.
Louisianas demokratiske guvernör John Bel Edwards vill se strängare abortlagar, men lagförslaget i delstaten som likställde abort med mord eller dråp gick för långt, anser han. Arkivbild.Foto: Matthew Hinton/AP/TT

Ett lagförslag i USA-delstaten Louisiana om att inskränka kvinnors möjlighet till att göra abort har mildrats något.

Förslaget innehåller inte längre formuleringar som likställer abort med mord eller dråp.

Annons

Flera abortmotståndare hade motsatt sig delar av förslaget. Bland annat har den demokratiske guvernören John Bel Edwards, också han för strängare abortlagar, sagt att han skulle lägga sitt veto mot det om delarna om mord/dråp fanns kvar. Edwards säger att det vore absurt att åtala kvinnor som gjort abort.

Republikanen Danny McCormick, som låg bakom formuleringarna, säger att frågan är enkel: "Abort är mord". Han menar att en kvinna som avslutar en graviditet i lagens ögon bör ses på samma sätt som en kvinna som dödar ett barn efter födseln.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons