Annons
Nyheter

Fler yrkesgrupper vill gå före i vaccinkön

Fackförbunden slåss för att deras medlemmar ska få förtur till vaccination mot covid-19. Lärarna var först ut, men nu kräver också Kommunal att bland annat bussförare ska prioriteras.
Coronaviruset • Publicerad 10 december 2020
SL bussarna skyddar sina förare genom att låta passagerarna gå på bussen i den bakre ingången.
SL bussarna skyddar sina förare genom att låta passagerarna gå på bussen i den bakre ingången.Foto: Jessica Gow/TT

Han vill inte se misstagen med munskydden från i våras upprepas, utan hoppas att myndigheterna ska ta chansen att göra rätt när de ska bestämma vilka yrkesgrupper som ska få förtur till vaccinering mot covid-19.

Undersköterskor och vårdbiträden tillhör redan de prioriterade grupperna, men även lokalvårdare inom äldrevården och bussförare är grupper som han anser ska gå före.

Annons

– Det måste vara utifrån behoven och riskerna att utsättas för smitta som fördelningen ska ske, säger Tobias Baudin.

Många anmälningar

– Bussförarna är en samhällsviktig grupp. De är grupp som utsätts för smitta och har ett jobb som gör att hela Sverige fungerar. De ser till att folk kan ta sig till sina jobb på äldreboendet, sjukhuset och skolan, säger han.

Tobias Baudin säger också att han får många oroliga telefonsamtal från vaktmästare, lokalvårdare och servicepersonal på sjukhus, som städar, transporterar patienter mellan olika avdelningar på sjukhus och ser till att att det finns material på vårdinrättningar.

En annan grupp som vill hamna först i vaccinkön är lärarna. Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, anser att lärarna ska få förtur då det finns en utbredd oro bland lärare som anser att det är svårt att skydda sig från smitta på arbetet.

– I ett klassrum kan det många gånger vara svårt, särskilt när elevgrupperna är stora och eleverna har särskilda behov.

Efterlyser studie

– Sverige har valt att hålla skolan grundskolan öppen som vanligt under pandemin, då tycker jag att det är viktigt att titta på hur man kan skydda lärarna, säger ordförande Åsa Fahlén.

Hon tycker det är viktigt att ta en diskussion om det här nu när ett vaccin närmar sig.

– Länder som Belgien, Tyskland och Ryssland har redan gått ut med förslag om att lärare bör ges förtur, säger hon.

TT: Barn tycks inte sprida smittan i lika hög utsträckning – talar inte det mot att lärare skulle vara särskilt utsatta?

– När man tittat på smittspridning bland lärare hittills har man tittat på grundskolelärare som en grupp, delar man upp det i de olika stadierna ser bilden ut att bli en annan. Till exempel finns det en studie gjord av forskare vid Uppsala universitet som visar att högstadielärare är överrepresenterade. Men oavsett det är det svårt med social distans i skolan och därför bör lärare prioriteras, säger Åsa Fahlén.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons