Annons
Nyheter

Första fällande dom i domstol efter stormning

En man från Texas har dömts för delaktighet i attacken mot USA:s kongress 6 januari 2021. Den fällande domen är den första i en rättegång.
USA • Publicerad 8 mars 2022
USA:s kongress stormades 6 januari 2021. Arkivbild.
USA:s kongress stormades 6 januari 2021. Arkivbild.Foto: John Minchillo/AP/TT
Jacob Chansley (till höger) har tidigare erkänt delaktighet i stormningen och slapp därmed rättegång. Hans straff blev 41 månaders fängelse. Arkivbild.
Jacob Chansley (till höger) har tidigare erkänt delaktighet i stormningen och slapp därmed rättegång. Hans straff blev 41 månaders fängelse. Arkivbild.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Rättsväsendet behandlar ett stort antal fall som rör attacken i Washington DC. Domen på tisdagen ses som en stor framgång för federala åklagare.

Den nu 49-årige mannen, som bar ett vapen i ett hölster vid tillfället, anklagades inte formellt för att ha tagit sig in i kongressbyggnaden. Däremot anklagades han för att ha eldat på andra demonstranter att storma byggnaden.

Annons

Mannen valde att inte själv vittna, och han mottog domen utan visa några uppenbara reaktioner.

Straffsats meddelas 8 juni. Men den fällande domen, som kan ge upp till 20 års fängelse, innebär att åklagare har större möjlighet att få ytterligare anklagade att erkänna för att slippa rättegång.

Tidigare har bland andra Jacob Chansley, som kallade sig själv för shaman, erkänt skuld i stormningen för att slippa en domstolsförhandling. Hans straff blev tre och ett halvt års fängelse.

Kongressbyggnaden stormades efter ett tal av dåvarande president Donald Trump, där han ifrågasatte valutgången då Joe Biden blev vald.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons