Annons
Nyheter

Första minkarna till Danmark efter förbudet

De första minkarna har anlänt till Danmark efter två års förbud mot minkuppfödning.
Danmark • Publicerad 14 januari 2023
De första minkarna har anlänt med en djurtransport till en minkfarm i Thyholm på Nordjylland.
De första minkarna har anlänt med en djurtransport till en minkfarm i Thyholm på Nordjylland.Foto: Bo Amstrup/Ritzau/TT

Det är en minkfarm i Thyholm på Nordjylland som på lördagen tog emot 753 minkar från Norge. Ytterligare flera tusen minkar ska importeras till Danmark.

Den danska S-regeringen beslutade i november 2020 att avliva landets omkring 15 miljoner minkar av rädsla för att covidvaccin inte var verkningsfullt mot den muterade variant av coronaviruset som hade hittats i minkbesättningar.

Annons

Kort därefter avslöjades att det saknades laglig grund för att avliva de djur som var friska. Det ledde till att livsmedelsministern Mogens Jensen (S) tvingades avgå.

Under våren 2021 tillsattes en minkkommission som kritiserade statsminister Mette Frederiksen (S). Det resulterade i att Frederiksen och den tidigare livsmedelsministern fick en reprimand av folketinget.

Den 1 januari i år blev det åter lagligt att hålla minkar i Danmark.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons