Annons
Nyheter

Expedition visar ny bild på Estonia

Expeditionen som undersöker vraket efter Estonia har fått fram sin första sammansatta bild på vraket, en så kallad rendering.
Bilden är vänd eftersom vraket ligger upp och ned på botten.
Estonia • Publicerad 11 juni 2022
Den pågående expeditionens första rendering (sammansatta bild) av aktern på Estonia. Det är Kees Beemster Leverenz från företaget Ocean Discovery som har gjort bilden.
Den pågående expeditionens första rendering (sammansatta bild) av aktern på Estonia. Det är Kees Beemster Leverenz från företaget Ocean Discovery som har gjort bilden.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Bilden består av 623 stillbilder sammansatta med en speciell teknik, fotogrammetri. Tekniken har använts i andra sammanhang, men aldrig tidigare på Estonia.

Expeditionen ska ta ett stort antal stillbilder som överlappar varandra och tillsammans bildar en högupplöst tredimensionell bild. Både vraket och botten ska undersökas.

Annons

– Expeditionen ska undersöka hela vraket och ta tusentals bilder som sätts ihop, säger TT:s reporter som är ombord på expeditionsfartyget.

Målet är att dokumentera och bedöma hålen i styrbordssidan av fartyget.

– Efter lunch ska de börja med de delar där det är hål och inbuktningar.

Expeditionen har inledningsvis haft lite otur. I tisdags stötte expeditionen på sitt första problem då den specialbyggda undervattensdrönaren fastnade under expeditionens fartyg bara minuter efter sjösättningen. I torsdags kom undersökningen i gång igen, men då gick en kabel till undervattensdrönaren av.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons