Annons

Utegångsförbud i Cherson och båtstopp på Dnepr

Säkerhetsläget i befriade Cherson är spänt då fara finns för robotattacker. Nattligt utegångsförbud råder och fartygstrafik stoppas på floden Dnepr.
Ryska trupper har dessutom placerat ut sprängämnen i den sydukrainska staden.
Ukraina • Publicerad 13 november 2022
Ukrainare firar att Cherson är återtaget.
Ukrainare firar att Cherson är återtaget.Foto: Jevhen Zavhorodnii/AP/TT

– Fienden har minerat alla infrastrukturellt viktiga platser, säger guvernören Jaroslav Janusjevytj.

Lycka präglade Cherson på söndagen efter den ryska militärens reträtt.

Annons

Men myndigheter och militär i regionhuvudstaden och i Kiev befarade att ryska styrkor skulle angripa staden med raketer och robotar från fiendepositioner på Dneprs motsatta strand.

En påminnelse om hotet kom när flygplatsen i Cherson besköts av artillerield på söndagen. Utegångsförbud infördes därför från klockan 17 lokal tid till klockan 8 på måndagsmorgonen, meddelade guvernören.

Flodtransporter på Dnepr förbuds helt fram till 19 november.

Undvika folksamlingar

Restriktioner infördes även för utomstående att ta sig in i Cherson, som före invasionen för åtta månader sedan hade omkring 300 000 invånare. Guvernören uppmanade också de som befinner sig i staden att undvika att skapa folksamlingar och hålla sig borta från stadens centrum under måndagen då minröjning sker.

Ukrainska myndigheter genomför intensiva insatser för att hjälpa befolkningen. De första transporterna med medicin och annan nödhjälp har anlänt och 6 000 portabla spisar delas ut.

– De flesta hushåll saknar elektricitet. Det finns inget vatten och vi har problem med gastillförsel, sade Jurij Sobolevskij som sitter i stadsrådet.

President Volodymyr Zelenskyj uppmanar också invånarna att varsla polis eller räddningspersonal om de ser misstänkta föremål, i stället för att på egen hand kontrollera byggnader och andra objekt efter återtagandet.

– Vi glömmer inte någon, vi lämnar inte någon, lovade presidenten.

Plundrade och stal djur

Ukraina konstaterar också att omfattande plundring har utförts av ryska soldater. Med bitsk ironi berättar en representant för en djurrättsorganisation om att ryska stöldräder även genomfördes på Chersons djurpark.

"Man stal en tvättbjörn från Chersons zoo. Men det var inte någon vanlig, korkad soldat som tog djuret – det stals av den ryska befälsledningen", skriver Oleksandr Todortjuk från organisationen Uanimals på sociala medier.

"De tog inte bara tvättbjörnen utan de flesta av djuren och förde dem till Krimhalvön; det var allt från lamadjur till vargar, det var åsnor och ekorrar", skriver Todortjuk.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons