Annons
Nyheter

Försvaret måste åtgärda föroreningar

Miljö • Publicerad 14 mars 2021
Brandskum med PFAS har använts på fler håll. I Kallinge (bilden) pågår en process om gifter i vatten. Arkivbild.
Brandskum med PFAS har använts på fler håll. I Kallinge (bilden) pågår en process om gifter i vatten. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ta tag i problemen med PFAS-föroreningar vid nedlagda flygflottiljen F4 på Frösön , ta reda på vad som behöver göras. Försvarsinspektören för hälsa och miljö kräver nu att Försvarsmakten gör en bedömning av eventuella risker och vilka åtgärder som behövs, rapporterar P4 Jämtland.

Tidigare har höga halter av PFAS från skum som använts för brandsläckning hittats i området. Nu befaras giftet kunna läcka ut i Storsjön.

– Vi vill att Försvarsmakten sammanställer proverna och följer Naturvårdsverkets modell för att hantera sådan här föroreningsproblematik så det kommer förslag till åtgärder så vi kan minska spridningar av föroreningar till Storsjön, säger Robert Öjermark, sektionschef vid Försvarsinspektören för hälsa och miljö, till redion.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons