Annons
Nyheter

Rättegången mot Macchiarini skjuts upp

Förhandlingen i Solna tingsrätt mot den misshandelsåtalade kirurgen Paolo Macchiarini har avbrutits på begäran av försvaret.
Brott • Publicerad 4 maj 2022
Teckning från första rättegångsdagen mot kirurgen Paolo Macchiarini (med hörlurar på) i Solna tingsrätt. Hösten 2020 åtalades Macchiarini för grov misshandel av tre av hans patienter som transplanterades med syntetisk luftstrupe.
Teckning från första rättegångsdagen mot kirurgen Paolo Macchiarini (med hörlurar på) i Solna tingsrätt. Hösten 2020 åtalades Macchiarini för grov misshandel av tre av hans patienter som transplanterades med syntetisk luftstrupe.Foto: Anders Humlebo/TT

I dag skulle det ha varit försvarets tur att säga sitt i rättegången mot kirurgen Paolo Macchiarini.

Men förhandlingen avbröts efter en knapp timme efter att rätten beslutat att bifalla en begäran från Paolo Macchiarinis försvarare Björn Hurtig.

Annons

Det hela handlar om att åklagaren ändrat och sent lämnat in en ändring i formulering i andrahandsyrkandets gärningsbeskrivning.

– Rättegången kan inte fortsätta innan Paolo Macchiarini fått ta del av gärningsbeskrivningen, fått skäligt rådrum att gå igenom det här och överväga om vi behöver åberopa ytterligare bevisning, sade Björn Hurtig.

Fortsätter på torsdag

Efter en kort överläggning beslutade rätten att bifalla begäran från försvaret och avbryta dagens förhandling och i stället fortsätta den i morgon.

Paolo Macchiarini står åtalad för grov misshandel av tre av hans tidigare patienter, som under åren 2011 till 2012 fick syntetiska luftstrupar inopererade. Enligt åklagarna skedde ingreppen "helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet" och bröt mot lagen.

De tre patienterna fick svåra skador av operationerna och led mycket svårt innan de avled, enligt åklagarna.

Nekar till brott

I åklagarnas sakframställan förra veckan gick man bland annat igenom den medicinska bakgrunden till luftstrupstransplantationer och beskrev de aktuella patienterna. Detta med utgångspunkt i den stora utredning av Macchiarinis tid på Karolinska universitetssjukhuset (KS) som gjordes av professor emeritus Kjell Asplund 2016.

Själv nekar Paolo Macchiarini till brott. Han förnekar att han genom sina vårdinsatser har tillfogat patienterna någon kroppsskada eller något lidande, sade kirurgens advokat Björn Hurtig när han redogjorde för sin klients inställning den första rättegångsdagen.

Han sade också att försvaret bestrider att det funnits ett uppsåt att skada eller orsaka lidande. Tvärtom har hans enda uppsåt varit att ge de aktuella patienterna sjukvård, sade Hurtig.

Fakta: Paolo Macchiarini

Paolo Macchiarini är född 1958 i Schweiz. Flyttade efter gymnasiet till Italien för att läsa till läkare.

Under 1990-talet doktorerade Macchiarini, avhandlingen handlade om transplantationstekniker för luftvägarna, lungorna och matstrupen.

2008 genomförde han den första transplantationen i världen med en donerad luftstrupe som "tvättats" från donatorns celler och därefter behandlats med stamceller från patientens benmärg. Detta utnämndes senare till en av årets viktigaste medicinska upptäckter av den vetenskapliga tidskriften Lancet.

I slutet av 2010 rekryteras Paolo Macchiarini till Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset i Sverige.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll, "Macchiariniaffären. Sanningar och lögner på Karolinska" av Bosse Lindquist.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons