Annons
Nyheter

Försvarsmaktens kartor avslöjar anläggningar

Med hjälp av kartor som Försvarsmakten själva lägger ut på sin hemsida är det möjligt att hitta hemliga militära anläggningar, rapporterar .
Försvar • Publicerad 8 december 2020
Med hjälp av kartor Försvarsmakten själva tillhandahåller kan vem som helst hitta militära anläggningar. Arkivbild.
Med hjälp av kartor Försvarsmakten själva tillhandahåller kan vem som helst hitta militära anläggningar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På Försvarsmaktens hemsida finns kartor över varje län där områden med riksintressen pekas ut – områden där det finns hemliga anläggningar, förråd och liknande. Med den informationen är det lätt att hitta anläggningarna med hjälp av en karttjänst med satellitbilder.

Fram till 2013 skickade Försvarsmakten liknande kartor direkt till länsstyrelserna i sekretessbelagda brev. Numera ligger de i stället öppet på nätet. Flera experter som DN talat med säger att kartorna är en god hjälp på traven för den som vill spionera på svensk försvarsförmåga.

Annons

– Sverige är fantastiskt och Försvarsmakten är ännu mer fantastisk. Här bjuder man på systematisk information med fina kartor över alla län. Det är en inkörsport till skyddade objekt. I stället för att leta i hela norra Skåne kan man söka i tre koncentrerade områden. Det är oerhört arbetsbesparande, säger Wilhelm Agrell, seniorprofessor i underrättelseanalys till DN.

Försvarsmakten säger till DN att kartorna inte avslöjar några detaljuppgifter om anläggningarna eller vilken funktion de har. Det faktum att man kan se något på en karta innebär inte att man nödvändigtvis ser vad som är skyddsvärt, enligt Försvarsmakten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons