Annons
Nyheter

Fortsatt konkursökning i april

Ekonomi • Publicerad 4 maj 2020
Konkurserna ökade i april i år jämfört med april i fjol. Arkivbild
Konkurserna ökade i april i år jämfört med april i fjol. ArkivbildFoto: JESSICA GOW

Under april ökade konkurserna i landet med 30 procent, jämfört med motsvarande månad i fjol. Totalt gick 777 företag i konkurs i april i år, mot 597 företag i fjol, enligt nya siffror från kreditupplysningsföretaget UC.

I hotell- och restaurangbranschen ökade konkurserna med 159 procent under april och inom detaljhandeln var ökningen 56 procent, jämfört med samma period förra året.

Annons

UC:s sammanställning visar att många av de företag som nu har gått i konkurs var bolag som hade det förhållandevis tufft ekonomiskt redan före krisen. Runt hälften av de bolag som gick i konkurs i april hade negativa resultat i den senaste inlämnade årsredovisningen.

"Bokslutsdatumet ligger före pandemin och det visar att de hade problem redan tidigare, trots att vi faktiskt har haft högkonjunktur i många år även om vi såg en viss avmattning under 2019. De här företagen gick alltså in i en kris utan att vara lönsamma och riskerade att inte överleva i vilket fall som helst", säger Richard Damberg, ekonom på UC i en kommentar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons