Nyheter

Fortsatt konkursökning i april

Ekonomi • Publicerad 4 maj 2020
Konkurserna ökade i april i år jämfört med april i fjol. Arkivbild
Konkurserna ökade i april i år jämfört med april i fjol. ArkivbildFoto: JESSICA GOW

Under april ökade konkurserna i landet med 30 procent, jämfört med motsvarande månad i fjol. Totalt gick 777 företag i konkurs i april i år, mot 597 företag i fjol, enligt nya siffror från kreditupplysningsföretaget UC.

I hotell- och restaurangbranschen ökade konkurserna med 159 procent under april och inom detaljhandeln var ökningen 56 procent, jämfört med samma period förra året.

UC:s sammanställning visar att många av de företag som nu har gått i konkurs var bolag som hade det förhållandevis tufft ekonomiskt redan före krisen. Runt hälften av de bolag som gick i konkurs i april hade negativa resultat i den senaste inlämnade årsredovisningen.

"Bokslutsdatumet ligger före pandemin och det visar att de hade problem redan tidigare, trots att vi faktiskt har haft högkonjunktur i många år även om vi såg en viss avmattning under 2019. De här företagen gick alltså in i en kris utan att vara lönsamma och riskerade att inte överleva i vilket fall som helst", säger Richard Damberg, ekonom på UC i en kommentar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.