Annons
Nyheter

Presidenten lovar reformer – men vägrar avgå

Bepansrade fordon och soldater har placerats ut i Sri Lankas huvudstad Colombo efter det intensiva våldet i stora delar av landet.
Landets försvarsminister avfärdar oron för att militären skulle kunna genomföra en kupp, men presidenten vägrar avgå.
Sri Lanka • Publicerad 11 maj 2022
Lankesiska soldater på patrull i huvudstaden Colombo under onsdagen.
Lankesiska soldater på patrull i huvudstaden Colombo under onsdagen.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT
En kvinna i Colombo tittatr på president Gotabaya Rajapaksas tal.
En kvinna i Colombo tittatr på president Gotabaya Rajapaksas tal.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

I Colombo har de bepansrade fordonen börjat rulla in samtidigt som det på vissa håll planeras för en fortsättning på de regeringskritiska demonstrationer som inleddes för flera veckor sedan.

Den militära närvaron har lett till anklagelser från oppositionen om att Sri Lanka kan stå inför en militärkupp. Men enligt försvarsminister Kamal Gunaratne finns det inget fog för misstankarna.

Annons

– När landet befinner sig i ett farligt läge ger man makten till militären för att lösa det. Tro inte för en sekund att vi försöker ta makten, säger han vid en presskonferens.

Lovar reformer

Gunaratne var högt uppsatt inom det militära när den separatistiska rörelsen Tamilska tigrarna besegrades 2009, vilket innebar slutet på ett flera decennier långt inbördeskrig.

Hans överordnade vid tidpunkten var Gotabaya Rajapaksam, som i dag innehar presidentposten. I ett tv-sänt tal till nationen lovade president på onsdagskvällen parlamentariska reformer och att utse en ny premiärminister.

– Inom en vecka ska jag utse en ny premiärminister som har parlamentets förtroende och som folket kan få till samt en ny regering som kan få kontroll över den pågående situationen och förhindra anarki i landet, sade han.

Han lovade även att ge mycket av sin makt till parlamentet, men visade inga tecken på att frivilligt avgå.

Missnöjet med den ekonomiska krisen och bristen på mat, bränsle och andra nödvändigheter är stort.

"De är så korrupta"

Ett nationellt utegångsförbud gäller sedan i måndags, men demonstrationen fortsätter ändå utanför presidentens kansli.

– Vi vill att hela Rajapaksa-klanen ska bort för de är så korrupta. De har ätit sig in i Sri Lanka som en larv som äter på någon frukt eller ett löv, säger aktivisten Kaushalya Fernando till AFP.

I måndags dödades åtta människor då tusentals regeringskritiker i huvudstaden attackerades av anhängare till det sittande styret.

Med anledning av den eskalerande utvecklingen gick svenska utrikesdepartementet på onsdagen ut med en reseavrådan för icke-nödvändiga resor till Sri Lanka, en avrådan som gäller tills vidare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons