GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förvånansvärt lite skräp i fjällen

Natur • Publicerad 29 juli 2021
Fjällvandring i Jämtlandsfjällen. Arkivbild.
Fjällvandring i Jämtlandsfjällen. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

I fjol var det inget vidare – men i år verkar fjällvandrarna ha blivit bättre på att ta med sig sitt skräp och sina sopor i stället för att lämna det ute i naturen, noterar SVT Nyheter Jämtland.

– I år är det förvånansvärt bra, säger Martin Svedberg vid länsstyrelsen i Jämtlands län som regelbundet inspekterar den välbesökta leden Jämtlandstriangeln.

Trenden märks även hos Svenska turistföreningen (STF).

– Vi har inte fått en massa larmrapporter från våra stugor och fjällstationer och det är ju positivt. Så vår generella känsla är att det har blivit bättre, säger STF:s vd Maria Ros Hjelm.

Ett konkret exempel är antalet kvarlämnade tält vid Kebnekaise fjällstation. Hittills i år är antalet tre – i fjol var det hundra.

Dessvärre är det inte bara sopor som turisterna tar med hem. Länsstyrelsens Martin Svedberg har även sett att så kallade nödlådor med bland annat mat, verktyg och sjukvårdsutrustning länsats i raststugorna.

– Det är lite tråkigt. Det är ingen som har varit i nöd, vad vi vet, säger han till SVT.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.