Annons
Nyheter

Förväxlad med brottsling vill ha skadestånd

En Växjöbo har vid flera tillfällen förväxlats med en kriminell man i Stockholm. Nu vill Växjöbon ha skadestånd från staten, rapporterar .
Juridik • Publicerad 10 mars 2022

Växjöbon har samma för- och efternamn samt födelsedatum som en man i Stockholm som begått flera brott. Eftersom mannen i Stockholm inte är folkbokförd i Sverige saknar han de fyra sista siffrorna i personnumret. Detta är, enligt Växjöbon, orsaken till att hans förväxlas med sin namne.

Växjöbon har både fått strafföreläggande och böter registrerade på sig, vilket lett till att han hamnat i belastningsregistret och registrerats hos kronofogden. Växjöbon hävdar att han har gått miste om ett jobb eftersom arbetsgivaren vid en kontroll såg att han förekom i belastningsregistret. Han har även blivit nekad att ta lån.

Annons

”Detta slarv och försumlighet kring hanteringen av mitt personnummer har inneburit ett enormt intrång i mitt privatliv och har orsakat stora problem och besvär. Jag begär ett skäligt skadestånd som kompensation för det som jag blivit utsatt för”, skriver Växjöbon till Justitiekanslern.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons