Annons
Nyheter

Grundstött fartyg drogs loss i Suezkanalen

Ett fraktfartyg gick i morse på grund i Suezkanalen, enligt det norska skeppsmäklarföretaget Leth Agencies.
Men strax därefter meddelade bolaget att fartyget dragits loss igen.
Ekonomi • Publicerad 9 januari 2023
Webbkarta som pekar ut var fartyget MV Glory gick på grund.Foto: Johan Hallnäs/TT

Fraktfartyget MV Glory uppges ha en last bestående av 65 000 ton majs från Ukraina och vara på väg till Kina.

Det var på morgonen det rapporterades om grundstötningen, och det var inledningsvis oklart hur allvarligt läget var, men bara någon timme senare rapporterade Leth att fartyget med hjälp av bogserbåtar dragits loss.

Annons

Det är inte första gången ett fartyg går på grund i den för internationell handel så viktiga Suezkanalen. I mars 2021 blockerade fartyget Ever Given från Panama kanalen i sex dagar.

Ever Given orsakade en lång kö av fraktfartyg i området och påverkade den globala handeln, som redan var pressad av pandemin. Uppskattningsvis stoppades då världshandel värd nio miljarder dollar per dag.

Fakta: Viktig farled

MV Glory är 225 meter lång. Ever Given, som gick på grund 2021, är 400 meter lång.

Suezkanalen är en av världens viktigaste farleder för sjöfrakt. I snitt passerar ungefär 1 500 fartyg genom kanalen varje månad (under 2020 sammanlagt 18 597 fartyg).

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons