Annons
Nyheter

Nytt franskt utegångsförbud gäller över nyår

Frankrike inför nationellt utegångsförbud från klockan åtta på kvällen till klockan sex på morgonen.
Regeringen drar samtidigt tillbaka beslutet om att återöppna kulturinstitutioner.
Frankrike • Publicerad 10 december 2020
Frankrikes premiärminister Jean Castex. Arkivbild.
Frankrikes premiärminister Jean Castex. Arkivbild.Foto: Benoit Tessier/AP/TT

– Det är av yttersta vikt att reglerna respekteras av alla för att begränsa epidemin, säger premiärminister Jean Castex i samband med att beslutet presenterades på torsdagskvällen, rapporterar franska medier.

Utegångsförbudet börjar att gälla på tisdag nästa vecka, och innebär att den som saknar giltigt skäl måste hålla sig inomhus från klockan åtta på kvällen till klockan sex på morgonen.

Gäller nyårsafton

Annons

Undantagen som anges är yrkesmässiga skäl, hälsoskäl, tvingande familjeskäl, resor i anslutning till uppdrag med allmänintresse eller för att rasta sitt husdjur.

Förbudet gäller inte för julafton, men för nyårsafton. Fler än 100 000 poliser, utöver de kommunala poliserna, kommer att mobiliseras för att upprätthålla ordningen på nyårsafton, enligt Castex.

Den som bryter mot utegångsförbudet riskerar att få böter på 135 euro, motsvarande runt 1 400 kronor.

Återtar beslut

Regeringen drar dessutom tillbaka det tidigare beslutet om att återigen öppna museer, biografer och teatrar på tisdag, när nedstängningen som varit i kraft sedan den 30 oktober skulle ha hävts.

Sedan nedstängningen inleddes har antalet nya bekräftade coronafall sjunkit från runt 50 000 till omkring 10 000 om dagen. Målet med nedstängningen var att få ned antalet nya fall per dag till 5 000 till och med tisdag nästa vecka, skriver AFP.

Minst 55 000 människor har avlidit med bekräftad covid-19 i Frankrike.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons