Nyheter

Fransk vrede mot läkemedelsjätte

Frankrike • Publicerad 14 maj 2020
Agnès Pannier-Runacher. Arkivbild.
Agnès Pannier-Runacher. Arkivbild.Foto: Kamil Zihnioglu/AP/TT

Frankrikes regering har tagit den franska läkemedelsjätten Sanofi i örat sedan dess vd Paul Hudson sagt att USA kommer att prioriteras när företaget börjar leverera ett vaccin mot covid-19. Hudson motiverar uttalandet med att USA:s regering har hjälpt till att finansiera framtagandet av ett vaccin.

– Jag har kampanjat i Europa för att USA ska få vaccinet först, säger han i en intervju med Bloomberg News.

Hudsons kommentar har utlöst vrede i Paris.

– Det vore oacceptabelt att ett visst land skulle få tillgång före något annat av ekonomiska skäl, säger Frankrikes vice finansminister Agnès Pannier-Runacher till Sud Radio.

I april gick Sanofi samman med brittiska Glaxosmithkline, också ett av världens ledande läkemedelsbolag, i jakten på ett vaccin. Projektet finansieras delvis av USA:s hälsodepartement.

EU har å sin sida tagit initiativ till en global kampanj i syfte att samla in omkring 8 miljarder dollar för forskning om ett covid-19-vaccin. Draget har välkomnats av Världshälsoorganisationen (WHO), men avfärdats av USA.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.