Annons
Nyheter

Fransk vrede mot läkemedelsjätte

Frankrike • Publicerad 14 maj 2020
Agnès Pannier-Runacher. Arkivbild.
Agnès Pannier-Runacher. Arkivbild.Foto: Kamil Zihnioglu/AP/TT

Frankrikes regering har tagit den franska läkemedelsjätten Sanofi i örat sedan dess vd Paul Hudson sagt att USA kommer att prioriteras när företaget börjar leverera ett vaccin mot covid-19. Hudson motiverar uttalandet med att USA:s regering har hjälpt till att finansiera framtagandet av ett vaccin.

– Jag har kampanjat i Europa för att USA ska få vaccinet först, säger han i en intervju med Bloomberg News.

Annons

Hudsons kommentar har utlöst vrede i Paris.

– Det vore oacceptabelt att ett visst land skulle få tillgång före något annat av ekonomiska skäl, säger Frankrikes vice finansminister Agnès Pannier-Runacher till Sud Radio.

I april gick Sanofi samman med brittiska Glaxosmithkline, också ett av världens ledande läkemedelsbolag, i jakten på ett vaccin. Projektet finansieras delvis av USA:s hälsodepartement.

EU har å sin sida tagit initiativ till en global kampanj i syfte att samla in omkring 8 miljarder dollar för forskning om ett covid-19-vaccin. Draget har välkomnats av Världshälsoorganisationen (WHO), men avfärdats av USA.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons