Annons

Franskt ja till klimatlag

Frankrikes nationalförsamling har godkänt en brett inriktad lag om klimatförändringar. Den stoppar framtida utbyggnader av flygplatser, förbjuder värmare på uteplatser och minskar förpackningsslöseriet.
Frankrike (TT-Reuters) • Publicerad 5 maj 2021
Frankrikes miljöminister Barbara Pompili gläds över en ny klimatlag.
Frankrikes miljöminister Barbara Pompili gläds över en ny klimatlag.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Det franska klimatmålet innebär en minskning av växthusgasutsläpp med 40 procent till 2030, jämfört med nivån 1990. Men i ett viktigt domstolsutslag i februari fastställdes att Frankrike måste göra mer för att bekämpa klimatförändringarna.

Efter över 200 timmars debatt röstade parlamentarikerna ja till lagen med rösterna 332–77.

Annons

– Hellre än stora ord och enorma och ouppnåbara mål som bara skapar socialt motstånd, inför vi effektiva åtgärder, säger miljöminister Barbara Pompili.

För miljöorganisationen Greenpeace är lagen inte skarp nog.

– Det är en lag som hade kunna vara adekvat för 15 år sedan när klimatnödläget var mindre pressande. 2021 är den inte tillräcklig för att effektivt ta itu med global uppvärmning, säger Jean-François Julliard, chef för franska Greenpeace.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons