Annons
Nyheter

Franskt ja till omstridd lag om nätinnehåll

Frankrike • Publicerad 13 maj 2020
Frankrikes nationalförsamling röstade på onsdagen ja till en omdiskuterad förbudslag mot visst innehåll på sociala medier. Arkivbild.
Frankrikes nationalförsamling röstade på onsdagen ja till en omdiskuterad förbudslag mot visst innehåll på sociala medier. Arkivbild.Foto: David Niviere/AP/TT

Frankrike har antagit en kontroversiell lag som förbjuder hets mot folkgrupp på sociala medier. Kritikerna ser lagen som censur.

Lagen tvingar plattformar och sökmotorer att avlägsna kränkande innehåll inom 24 timmar. Annars riskerar företaget böter upp till 1,25 miljoner euro (eller drygt 13 miljoner kronor).

Annons

Uppmuntran till hat eller våld, rasistiska inlägg och religiös intolerans är exempel på företeelser som president Emmanuel Macron vill stävja.

Redan för över ett år sedan lades lagförslaget fram i nationalförsamlingen (parlamentet), där Macrons parti LREM har majoritet. Men på grund av kritik har förslaget ändrats flera gånger. Bland annat krävde EU-kommissionen en tydligare definition av vad slags innehåll lagen ska förbjuda.

På onsdagen röstade högerpartier emot lagen, medan de flesta socialister avstod. Enligt kritikerna kommer lagen att göra företag som Google, Amazon, Facebook och Apple till grindvakter över vad som får uttryckas på deras plattformar.

Företagen å sin sida oroas över det nya ansvaret som åläggs dem, och som kan leda till böter och rättsprocesser.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons