Annons
Nyheter

Fredssamtal på gång i Jemen

Delegationer från Saudiarabien och Oman är i Jemens huvudstad Sanaa för samtal med Huthirebellerna. Det är ett led i de internationella försöken att skapa fred i landet.
Jemen • Publicerad 9 april 2023
Anhängare till shiamuslimska Huthirörelsen demonstrerade i Jemens huvudstad Sanaa i mars. Arkivbild.
Anhängare till shiamuslimska Huthirörelsen demonstrerade i Jemens huvudstad Sanaa i mars. Arkivbild.Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Svenske Hans Grundberg, FN:s sändebud i Jemen, beskriver ansträngningarna nu som "det närmaste Jemen varit verkliga framsteg mot en varaktig fred" sedan kriget började 2014.

– Det här är ett ögonblick att fånga och bygga vidare på, och en verklig möjlighet att inleda en inkluderande politisk process under FN:s beskydd för att på ett hållbart sätt avsluta konflikten, säger Grundberg till AP.

Annons

Ordförande för den saudiska gruppen är ambassadören Mohammed bin Saeed al-Jaber. Han kommer bland annat att träffa shiamuslimska Huthirörelsens politiske ledare Mahdi al-Mashat.

Gruppen från Oman anlände till Sanaa i lördags och kommer också att delta i samtalen.

Syftet är att förlänga den vapenvila som löpte ut i fjol. Huthiledaren Mohammed al-Bukaiti skriver på Twitter att de saudiska och omanska representanterna ska diskutera åtgärder för att "uppnå en omfattande och varaktig fred i regionen".

Medan Huthirebellerna stöds av Iran, backas regeringssidan av en koalition ledd av Saudiarabien.

Kriget har lett till en humanitär kris som enligt FN är en av de värsta i världen. Hundratusentals människor har dött av strider, sjukdomar eller svält.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons