Annons
Nyheter

Friande dom mot Telias ex-vd överklagas inte

Telias förre vd Lars Nyberg och två av hans tidigare kollegor friades både i tings- och hovrätt från grovt mutbrott. Inget överklagande har inkommit till Högsta domstolen och domen från hovrätten har nu vunnit laga kraft.
Brott • Publicerad 9 mars 2021
Lars Nyberg var vd för dåvarande Telia Sonera (nu Telia Company) mellan 2007 och 2013. Arkivbild.
Lars Nyberg var vd för dåvarande Telia Sonera (nu Telia Company) mellan 2007 och 2013. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

De tre tidigare teliatopparna åtalades i september 2017 för grovt mutbrott i samband med företagets etablering i Uzbekistan, men har genomgående förnekat brott.

Enligt åklagaren betalade Telia mutor på cirka tre miljarder kronor mellan 2007 och 2010 till ett bolag som kontrollerades av den dåvarande diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova. Detta ska enligt åklagaren ha gjorts för att hon skulle hjälpa Telia att få tillgång till 3G- och 4G-licenser i landet.

Annons

Både hovrätten och tingsrätten ansåg dock att diktatorsdottern inte föll in under den begränsade krets av mutbara personer som gällde enligt dåtidens lag, vilket gjorde att det inte kunde röra sig om något mutbrott.

Chefsåklagare Kim Andrews sade till TT efter hovrättens frikännande dom att den ger anledning att fundera på om lagen behöver ändras.

– Med liknande formuleringar i andra länders lagstiftning så uttalar man att Gulnara är en mutbar person, så här skiljer sig Sverige. Då är frågan om det är i linje med den harmonisering som jag menar att lagstiftaren har strävat efter.

Lagen som var aktuell i detta mål ändrades 2012, men Andrews menar att den nuvarande lagen är än mer återhållsam än den som domstolarna haft att förhålla sig till.

Hovrättsdomen vann laga kraft den 4 mars.

Fakta: Uzbekistanaffären

Dåvarande Telia Sonera (nu Telia Company), till 37,3 procent ägt av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 tillsammans med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägdes av diktatorsdottern Gulnara Karimova, som tjänade cirka tre miljarder kronor på affärerna 2007–2010.

I utbyte fick Telia bland annat 3G- och 4G-licenser.

Även rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas för att ha mutat Karimova.

Telia enades 2017 med myndigheter i USA och Nederländerna om att betala 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor, och medgav brott mot amerikansk lag. USA:s mutlag är mycket vittgående och kan tillämpas på transaktioner i amerikansk valuta eller om mejl passerat servrar i USA.

Målet i svenska domstolar har däremot gällt de tre inblandade chefernas personliga ansvar enligt svensk lag.

Gulnara Karimova själv fälldes 2015 i Uzbekistan för bland annat härvan med telekombolag som Telia. Hon uppges sitta i någon form av fängelse eller husarrest sedan dess.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons