Annons
Nyheter

23-åring frias för dödsskjutning i Märsta

I tingsrätten dömdes 23-åringen till livstids fängelse. Nu friar hovrätten honom för mordet vid en busshållplats i Valsta i Märsta förra hösten. Hans dna har hittats på patronhylsorna och gärningsmannens jacka fanns i hans bostad, men bevisningen mot honom anses inte tillräcklig.
Brott • Publicerad 7 september 2021
En man som tidigare dömdes till livstids fängelse för mord, efter en dödsskjutning i Märsta, frias nu av tingsrätten. Arkivbild.
En man som tidigare dömdes till livstids fängelse för mord, efter en dödsskjutning i Märsta, frias nu av tingsrätten. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mordet ägde busshållplatsen ägde rum den 2 oktober förra året. En gärningsman iklädd en grön jacka kom till platsen på en elsparkcykel, avlossade flera skott mot en annan man, och flydde sedan på samma cykel. Flera personer blev vittnen till händelsen, men såg aldrig ansiktet på gärningspersonen.

Flera månader efter mordet greps 23-åringen, och han dömdes tidigare i somras till livstids fängelse av Attunda tingsrätt. Domen överklagades dock och nu kommer Svea hovrätt med sitt avgörande i målet. Och hovrätten resonerar annorlunda i sin bevisvärdering och beslutar att fria mannen.

Hade cykel

Annons

Rätten konstaterar bland annat att mannen haft tillgång till en elsparkcykel vid tiden för mordet. Utredarna har också hittat hans dna på fyra av de åtta patronhylsor som fanns vid mordplatsen. I 23-åringen bostad hittades den gröna jacka som gärningsmannen använde vid mordet, och på den fanns både 23-åringens dna och blodspår från mordoffret.

Samtidigt har det inte framkommit något motiv, eller något som tyder på att 23-åringen känt mordoffret eller fått i uppdrag att döda honom. Flera andra personer, bland annat kriminella, har vistats i hans lägenhet och kan ha lämnat kvar jackan vid något tillfälle.

"Har lyssnat"

23-åringens dna finns dessutom bara på en plats, på utsidan av jackan, vilket talar emot att han burit den. Dna från flera andra personer har hittats inuti jackan. Och att 23-åringens dna finns på patronhylsorna bevisar inte att det var just han som var skytten.

"Sammanfattningsvis är det hovrättens bedömning att den bevisning som åberopats inte är tillräcklig för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att det är NN (23-åringen) som är gärningsmannen. En alternativ gärningsman kan inte anses praktiskt taget utesluten", skriver Svea hovrätt.

– Vi känner att hovrätten har lyssnat på våra argument och tagit till sig dem. De har också förstått att polis och åklagare inte utrett de alternativa gärningsmännen, säger mannens försvarare Martin Persson till Expressen.

23-åringen fälls däremot för vapenbrott, och straffet blir tio månaders fängelse.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons