Annons
Nyheter

Frostnätter hotar årets äppelskörd

Först vårvärme och soliga dagar – sedan frostnätter. Efter den senaste tidens minusgrader befarar skånska äppelodlare att årets skörd ska slå fel.
Lantbruk • Publicerad 14 maj 2020
Jan Flemming Jensen, odlingschef Kiviks Musteri, bland träden med Discovery-äpplen på Solnäs Gård utanför Lund år 2018. Arkivbild.
Jan Flemming Jensen, odlingschef Kiviks Musteri, bland träden med Discovery-äpplen på Solnäs Gård utanför Lund år 2018. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Halmbalar eldas på Solnäs gård i Fjelie utanför Lund för att skydda äppleodlingen från frost. Foto: Kiviks Musteri / TT
Halmbalar eldas på Solnäs gård i Fjelie utanför Lund för att skydda äppleodlingen från frost. Foto: Kiviks Musteri / TTFoto: Kiviks Musteri/TT

Maj, en vacker men för äppelodlare också förrädisk månad. Med en nattemperatur som på vissa håll i Skåne nått under minus 2,5 grader riskerar äppelblommen att förstöras och skörden frysa bort.

Oklara skador

Blommorna, som varit tidiga på vissa sorter i år, får bruna kronblad och trillar av. Har pollinering inte hunnit ske blir det således inga äpplen heller.

Annons

Men hur stora skadorna är på odlingarna som tillhör Kiviks Musteri vet Jan Flemming Jensen inte än.

– Vi har haft frost de sista nätterna i de mesta delarna av Skåne, och det är klart att det har skadat. Vi har inte kontrollerat hur mycket skador som vi fått ännu, och det kommer ta ett tag innan vi kan se det, säger han till TT och konstaterar att skörden troligtvis påverkas.

Bränner halm

I de fall det ändå blir äpplen kan skönhetsfel på frukten vara att vänta i en del fall, säger han.

– Vissa sorter kanske får kosmetiska fel, det får vi vara förberedda på. Hoppas på att konsumenterna ändå tycker det är roligt att köpa ett äpple som har ett kosmetiskt fel - det är ju inte ett sämre äpple.

Ett knep från gamla dagar är att bränna halmbalar för att värma upp odlingarna, något som har praktiserats i äppelodlingen utanför Lund.

Jan Flemming Jensen har själv varit uppe och eldat hela natten till torsdagen i ett försök att rädda skörd.

– Ja, vi eldar halmbalar och kör med luftfläkt i odlingen och blåser in luften för att få bort frosten, förklarar Jan Flemming Jensen och fortsätter:

– Det kräver att man är där från klockan 23 till 06 – det är hela natten.

Fakta: Svensk äppelodling

I dag är ungefär vart fjärde äpple som säljs i butik odlat i Sverige.

Andelen odlad hektar har stigit de senaste åren.

2017 skördades drygt 22 100 ton äpplen i Sverige och året dessförinnan 24 500 ton. Varje hektar kan ge upp till 288 000 äpplen per skörd.

2018 odlades det äpplen på drygt 1 500 hektar i Sverige, vilket motsvarar ungefär över 2 000 fotbollsplaner.

I Skåne finns stora äppelodlingar – och Äppelriket Österlen som är ett medlemsföretag som ägs av ägs av 94 fruktodlare i de södra delarna av Sverige. Bolaget säljer och marknadsför den frukt som odlarna skördar.

Den 25 september är det Äpplets dag, ett initiativ från Riksförbundet Svensk trädgård.

Källor: Äppelriket och LRF

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons