Annons
Nyheter

Frostskydd – en het fråga för fruktodlare

Varmare vintrar gör att allt fler svenska fruktodlare investerar i frostskydd. Ju mer blomknoppen har hunnit utvecklas när frosten slår till, desto större blir skadan.
Lantbruk • Publicerad 10 april 2022
Det gäller att äppelträden inte har kommit för långt i sin utveckling, om kylan slår till. Arkivbild.
Det gäller att äppelträden inte har kommit för långt i sin utveckling, om kylan slår till. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP Photo/TT
Skörden blir både mindre och av sämre kvalitet om äppelodlingen skadas av köldknäppar tidigt under säsongen. Arkivbild.
Skörden blir både mindre och av sämre kvalitet om äppelodlingen skadas av köldknäppar tidigt under säsongen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Frosten skadar träden mer eftersom de har nått längre i utvecklingen. De senare åren har vi sett att det har varit frostskador i södra Sverige. Det är ett ökande problem, säger Kimmo Rumpunen, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

En rökmaskin blev lösningen för äppelodlaren Rita Jarl i Villands Vånga nordost om Kristianstad.

Annons

Den var inte billig, cirka 180 000 kronor, och att använda den innebär sömnlösa nätter då hon måste köra nonstop fram och tillbaka mellan äppelträden för att få till en varm, skyddande rökdimma i odlingen.

Förra året var den igång tre aprilnätter från midnatt och långt in på morgonen.

– Man blir lite lätt jetlaggad efteråt, säger Rita Jarl.

Men hon är motiverad – om knopparna skadas av frosten blir skörden mindre och kvalitén sämre.

– Jag fick förhållandevis små skador jämfört med andra odlare i området som hade fler frostskador på äpplena.

Begränsad omfattning

Nu är vi också inne i en period med kyliga nätter, men på de flesta odlingar har träden inte kommit så långt i utvecklingen av blomknoppar att de tar skada, enligt Henrik Stridh, vd för odlarföreningen Äppelriket.

– Hos dem som har haft det kallast kan det ha blivit skador. Men det är i ganska begränsad omfattning än så länge, säger han.

Så länge fruktträden är vilande är de väldigt köldtåliga, berättar Kimmo Rumpunen.

– Men så fort de börjar visa grön spets, vilket många sorter har börjat göra nu, så sjunker tåligheten. Det beror på hur långt äppelknoppen har börjat utvecklas.

Han konstaterar att frostskydd är en trend bland svenska odlare. Inspirationen hämtas i andra länder där man länge använt olika sådana metoder.

Annons

I rökmaskiner av den typ Rita Jarl har trycks halm, hö eller ved in i en cylinder och antänds. Undertill finns en tank med vatten och fläktar som får ångan att spruta ut i sidled.

– Det blir en rökånga med värme och vatten som sprutas ner mot marken, som ska tränga undan kylan, säger Rita Jarl.

Det blir så rökigt i odlingen att hon måste ringa räddningstjänsten och förvarna, om hon ska använda maskinen.

Luft pressas ner

En annan metod är att använda sig av är fläktar som pressar ner luften mot marken. Dessa fungerar dock bara om det är markfrost som är problemet, det vill säga om det är kallast närmast marken.

– Värmen stiger ju, så man blåser den varmare luften ner i odlingen. Metoden kommer från Nya Zeeland och det finns ett par sådana som har testats i Sverige också. Men det är bara i vissa, avgränsade områden, säger Henrik Stridh.

Längre fram på senvåren, om blommande äppelträd hotas av köldknäppar, kan träden frostskyddsbevattnas. Då skapas ishöljen runt blommorna, som skyddar.

Stora investeringar

Men det förutsätter att man har god tillgång till vatten och det krävs omfattande investeringar, eftersom det inte går att använda det vanliga bevattningssystemet till frostskyddsbevattning, påpekar Alex Benediktsson, rådgivare vid Jordbruksverket.

På längre sikt kan anpassningen till ett förändrat klimat också leda till att odlarna går över till andra äppelsorter.

– Vi funderar på vilka strategier vi ska ha när det gäller att utveckla framtidens äppelsorter. De ska inte vakna för tidigt, för då blir de mer påverkade av frosten. Så vi försöker tänka strategiskt för att klara de här klimatförändringarna, säger Kimmo Rumpunen.

Fakta: Frostskyddsmetoder

Rök: Rök skapas med till exempel eldstäder eller facklor ute i odlingarna. Ett röklager bildas i form av vattenånga och förhindrar snabb nedkylning.

Gasol: Används i mobila gasolkanoner eller så kallade frostvagnar. Gasolen värmer upp i gångarna mellan träden.

Fläkt: Används för att blanda om luften då temperaturen är lägst närmast marken. Kan bara användas mot så kallad strålningsfrost, som är det vanligaste under vår och försommar och som är en följd av utstrålning av värme mot rymden. Fläktmetoden fungerar inte vid luftburen frost, det vill säga när det har kommit in kalla luftmassor.

Växtbiostimulanter: Träden besprutas med ett ämne som extraherats från sockerbetor. Ämnet hjälper cellerna att hålla rätt vätskebalans, så att de inte fryser lika lätt. Metoden är ny och är inte färdigtestad i Sverige.

Frostskyddsbevattning: Blommorna besprutas med vatten som fryser till is på växterna. Vid isbildningen frigörs värme, vilket innebär att det inte blir minusgrader under islagret så länge vatten tillförs och ny is bildas. Metoden kräver stora investeringar och god tillgång till vatten. Risk för att träden skadas om man inte har bra dränering och träden blir stående i vatten.

Källa: Alex Benediktsson, rådgivare på Jordbruksverket

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons