Nyheter

Fruktad gängledare utlämnad till USA

Germine Joly, ledare för 400 Mawozo, ett av Haitis mest fruktade kriminella gäng, har utlämnats till USA, säger haitiska myndigheter.
Gängvåldet i Port-au-Prince har den senaste tiden stegrats till rena strider.
Haiti • Publicerad 4 maj 2022
Poliser patrullerar under en insats i norra Port-au-Prince i Haiti i torsdags. Gängvåldet i området har den senaste tiden eskalerat till rena strider.
Poliser patrullerar under en insats i norra Port-au-Prince i Haiti i torsdags. Gängvåldet i området har den senaste tiden eskalerat till rena strider.Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

I höstas genomförde 400 Mawozo en uppmärksammad kidnappning av flera nordamerikanska missionärer och deras familjer. Gängledaren Germine Joly ska nu ställas inför rätta i USA för bland annat det, enligt Haitis nationella polis.

Några av de kidnappade missionärerna frigavs, men de övriga tolv, däribland flera små barn, lyckades fly från fångenskapen först i december.

Joly, som också går under namnet "Yonyon", har redan suttit fängslad i flera år i huvudstaden Port-au-Prince, men har från sin cell fortsatt att styra 400 Mawozo. I slutet av april utfärdade USA en internationell arresteringsorder och under tisdagen uppges han ha transporterats till Washington av USA:s federala polis FBI.

Gängvåldet i Port-au-Prince har den senaste tiden eskalerat till ren krigföring. Strider mellan 400 Mawozo och ett annat gäng har förlamat en del av norra Port-au-Prince de senaste tio dagarna och tvingat hundratals familjer på flykt. Minst 20 civila har dödats enligt en preliminär rapport från myndigheterna.

Fruktade 400 Mawozo har i flera år kontrollerat ett strategiskt område som innefattar vägförbindelsen till norra delen av landet samt den enda landvägen mellan Port-au-Prince och grannlandet Dominikanska republiken.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.