Annons
Nyheter

Fruktad polisminister under apartheid död

Adriaan Vlok, som var en hårdhänt och fruktad minister för lag och ordning under Sydafrikas apartheidregim, har avlidit 85 år gammal.
Sydafrika • Publicerad 8 januari 2023
Sydafrikas tidigare polischef under apartheid, Adriaan Vlok, är död. Arkivbild från en rättegång 2007.
Sydafrikas tidigare polischef under apartheid, Adriaan Vlok, är död. Arkivbild från en rättegång 2007.Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Vlok anses ha burit ansvaret för den sydafrikanska polisens brutala metoder för att stoppa regimkritiker och apartheidmotståndare.

Bland annat erkände Vlok att han i kraft av sitt dåvarande ämbete bar ansvar för sprängningen av de sydafrikanska kyrkosamfundens lokaler 1988. Eftersom Vlok erkände brottet inför den sydafrikanska sannings- och försoningskommissionen så beviljades han då amnesti.

Annons

Däremot dömdes han till tio års fängelse 2007 för mordförsök på kyrkoledaren Frank Chikane. Mordförsöket 18 år tidigare gick ut på att stryka gift på Chikanes nedpackade kläder under en resa från Johannesburgs flygplats. Chikane var nära att dö.

I en intervju med nyhetsbyrån AFP 2015 försvarade Vlok styret och dess metoder:

– Jag anser att apartheid var riktigt. Vårt jobb var att få folk att frukta oss.

Men när han mottog fängelsedomen visade han ånger över att ha tjänat den rasistiska apartheidregimen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons