Annons

Rally Swedens framtid diskuteras

Britten Elfyn Evans leder Rally Sweden efter första dagen.
I fokus står ändå bristen på snö och is. Och under fredagskvällen möts arrangörerna, promotorn och Internationella bilsportförbundet (FIA) för att prata om framtiden, uppger .
Rally • Publicerad 14 februari 2020
"Jag är nöjd med min prestation i dag. Vägarna är bättre än vi kunde förvänta oss med mest fruset underlag. Jag gillar att tävla här med alla hemmafans på plats", säger Pontus Tidermand.
"Jag är nöjd med min prestation i dag. Vägarna är bättre än vi kunde förvänta oss med mest fruset underlag. Jag gillar att tävla här med alla hemmafans på plats", säger Pontus Tidermand.Foto: Micke Fransson
"Det känns bra, bilen är bra. Det går inte att klaga efter en dag som denna. Min strategi för morgondagen är bara mer av samma vara", säger Elfyn Evans.
"Det känns bra, bilen är bra. Det går inte att klaga efter en dag som denna. Min strategi för morgondagen är bara mer av samma vara", säger Elfyn Evans.Foto: Micke Fransson/TT

Det frös på under natten och när Rally Sweden drog i gång på fredagsmorgonen var det britten Elfyn Evans som hittade mest rätt. Han vann första sträckan och kunde sedan kontrollera rallyt från sin tätposition.

– Det känns bra, bilen är bra. Det går inte att klaga efter en dag som denna. Min strategi för morgondagen är bara mer av samma vara, säger Evans.

Annons

Han leder 8,5 sekunder före utmanaren Ott Tänak, Estland.

Tänak klättrade till andra plats sedan Kalle Rovanperä, Finland, fått motorproblem och tappade över sex sekunder på den avslutande Torsbysprinten.

Bakom kulisserna

Men bakom kulisserna fortsätter diskussionerna om vad som ska hända med rallyt. På fredagskvällen möts rallyledningen, FIA och rallyts promotor för att diskutera framtiden. Rally Sweden är tänkt att vara ett is- och snörally. Och medan många vill att vi ska leva grönare är rallyt ett av de evenemang där grönska snarare är ett problem.

– Vi ska prata om de kommande åren, redan nu ska vi diskutera hur vi ska tänka nästa år, säger rallyts vd Glenn Olsson till Värmlands Folkblad.

Han konstaterar att det inte finns någon självklar plan hur det ska kunna bli ett mer snösäkert rally. Hotet är att det finns andra arrangörer som klappar på FIA:s dörr och vill erbjuda vinterrallyn. Men det är många bitar som ska falla på plats för att VM-pusslet ska passa ihop. Kvällens möte kommer knappast att leda till drastiska beslut.

Bäste svensk

I WRC2 fortsätter Pontus Tidemand att prestera som bäste svensk. Norske Mads Östberg leder, 8,4 sekunder före Ole Christian Veiby, med Tidemand på tredje plats 18,3 sekunder efter.

– Jag är nöjd med min prestation i dag. Vägarna är bättre än vi kunde förvänta oss med mest fruset underlag. Jag gillar att tävla här med alla hemmafans på plats, säger Tidemand.

Johan Kristoffersson är trea i WRC3 28,6 sekunder efter ledaren Emil Lindholm. Olivers Solberg är fyra 5,8 sekunder efter Kristoffersson.

I morgon körs samma program som på fredagen med tre sträckor i Norge och en sprint in mot serviceplatsen i Torsby.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel nationalitet för Elfyn Evans i faktarutan. Rätt ska vara Storbritannien.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons