Annons
Nyheter

Full fart på julhandeln trots restriktionerna

Coronapandemi och restriktioner betyder inte att svenskarna tänker dra in på julklappsinköpen – snarare tvärtom.
Ekonomi • Publicerad 5 december 2020
Glest mellan besökarna och avstånd i rulltrappan på det julpyntade köpcentrat Emporia i Malmö.
Glest mellan besökarna och avstånd i rulltrappan på det julpyntade köpcentrat Emporia i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Nordeas årliga undersökning kring julhandeln visar att de tillfrågade har stora planer inför julen. I genomsnitt planerar man att lägga 4 300 kronor på julklappar i år. Det är inte bara en ökning med cirka 30 procent jämfört med förra året utan också den högsta nivån på elva år. Utöver julklappar ska man också lägga i snitt 2 600 kronor på övriga utgifter, 500 kronor mer än förra året.

"Trots restriktionerna ökar årets julbudget kraftigt. Många vill nog kompensera för alla inställda planer under året. Kanske har vi också mer pengar över, inställda resor och hemarbete kan ha gett mer klirr i kassan", säger bankens privatekonom Ingela Gabrielsson i ett pressmeddelande.

Annons

En femtedel uppger att det har blivit något eller mycket svårare att finansiera årets julinköp. Framförallt handlar det om unga i ålder 18–29 år som uppger detta.

"Många unga har osäkra anställningar och har inte heller haft möjlighet att bygga en buffert. Vi har också sett under pandemin att storstäderna har påverkats då tjänstesektorn har drabbats hår", säger Ingela Gabrielsson.

Undersökningen är gjord av Kantar Sifo och 1 137 intervjuer har samlats in.

Källa: Nordea. Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel. Frågorna har ställts under tidsperioden 19–25 november 2020.

1 137 intervjuer har samlats in med svenska allmänheten i åldern 18–65 år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons