Annons
Nyheter

Fulla fåglar mötte döden i busskur

Djur • Publicerad 4 november 2022
Sidensvansar gillar rönnbär. Arkivbild.
Sidensvansar gillar rönnbär. Arkivbild.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Omkring 20 sidensvansar har hittats döda på marken vid en busskur av glas i Helsingborg, skriver Helsingborgs Dagblad (HD).

Kommunen misstänkte först att fåglarna hade blivit skjutna eller förgiftade. De teorierna avfärdades dock snabbt, säger Anna Glittersten Kratz, enhetschef på Park och gatumiljö i Helsingborgs stad, till tidningen:

Annons

– Det är säkert så att de varit fulla. De tenderar att bli det. Nu när det är så här varmt jäser rönnbären ju extra mycket på träden.

Att så många fåglar dör på en gång är dock ovanligt. Thomas Terne, ordförande i Kullabygdens ornitologiska förening, säger till tidningen att han aldrig har hört talas om något liknande. Han tror att sidensvansarna, som rör sig i flock, har blivit skrämda och att hela flocken måste ha flugit in i glaskuren.

Nu ska kommunen sätta upp siluetter av rovfåglar på busskuren, för att undvika att detta sker igen, skriver HD.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons