GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Flera byggnader i Nosaby i brand

En runt 200 år gammal gårdsbyggnad med tillhörande lador totalförstördes i en brand under natten mot onsdag. Bara en timme innan hade ett förråd tillhörande Nosaby IF börjat brinna. Båda händelserna rubriceras som mordbrand och polisen utreder eventuellt samband.
Kristianstad • Publicerad 31 juli 2019 • Uppdaterad 31 juli 2019
Foto: Jens Christian

Räddningstjänsten har under stora delar av natten och morgonen arbetat med att släcka flera bränder i Nosaby, utanför Kristianstad.

Det första larmet kom vid klockan 03 i natt. Då stod ett förråd vid Nosaby idrottsplats i brand. Lite mer än en timme senare började det brinna i en ladugård några hundra meter därifrån. Branden spred sig sedan till ytterligare en ladugård och till ett bostadshus.

5 bilder

– Det känns som att vi har bränderna under kontroll. Vi är just nu lite oroliga för att det ska sprida sig till terrängen, så vårt huvudfokus just nu är att förhindra det, sa Johan Wendt, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad under morgonkvisten.

Torbjörn Nilsson som bor granne med gården vaknade mitt i natten av brandkårens sirener.

– När jag tittade ut genom fönstret såg jag att det brann jättekraftigt. Lågorna var ungefär lika höga som träden här, säger han.

Han är förundrad över att elden inte spred sig till sädesfälten så som vinden låg på. Att det dessutom brann vid idrottsplatsen gör honom orolig.

– Det är klart att man blir betänksam, säger han.

Även Joakim Nyman som bor på andra sidan gården känner sig orolig. Han fick reda på att det brunnit först på morgontimmarna.

– Det blir nog så att man får gå upp och kolla runt huset några nätter framöver och se till att brandvarnare och släckare fungerar, säger han.

Som mest kämpade uppemot 30 brandmän mot lågorna. Styrkor från Kristianstad, Bromölla, Arkelstorp och Hässleholm var involverade.

Även polisen var på plats och assisterade genom att bland annat spärra av Nosabyvägen. Polisen kan i nuläget inte säga om några brott ligger bakom bränderna, men man kommer att göra tekniska undersökningar för att ta reda på varför det börjat brinna.

– Vi kommer göra det både vid den här branden och den vid idrottsplatsen. Det är oklart om det kommer att ske i dag med tanke på värmen, säger Martin Larsson, inre befäl vid polisen i Kristianstad.

Brand Nosaby Gård.
Brand Nosaby Gård.
Foto: Tommy Svensson

Vid 09-tiden meddelar Jonas Nilsson, yttre befäl vid räddningstjänsten under natten, att man är klara vid idrottsplatsen och att insatsen vid gården allt mer övergår till eftersläckningsarbete. Man kommer dock vara på plats ett tag till.

– När vi kom dit var det en fullt utvecklad brand. Vi fick ganska snabbt rikta in oss på att förhindra spridning. Det fanns framförallt risk att det skulle sprida sig till otröskade sädesstycken i närheten, säger han.

Polisens avspärrningar hävdes strax efter klockan 10.

Initialt rubriceras båda händelserna som mordbrand. Förrådet och gården låg endast runt en kilometer ifrån varandra.

– Naturligtvis funderar vi på om där kan finnas ett samband. Det är anmärkningsvärt att det är så nära mellan platserna, men det är för tidigt att säga om det har med varandra att göra, säger Karoline Eriksson, inre befäl vid Kristianstadspolisen.

Enligt polisen ska ingen person ha befunnit sig i huset när det började brinna. Det ska handla om ett boningshus, som enligt uppgift använts som sommarbostad och två lador som brunnit ner till grunden.

– Det var tur att de inte var hemma. Jag såg deras bilar här bara för några dagar sedan, säger grannen Joakim Nyman.

Gården som brunnit ska vara runt 200 år gammal. På platsen finns även en minnessten rest för Åraslövs kyrka, som mellan 1200-talet och 1700-talet låg på kullen.

Strax innan klockan 12 var räddningstjänsten klara på platsen.

Brand Nosaby Gård.
Brand Nosaby Gård.
Foto: Tommy Svensson
Brand Nosaby Gård.
Brand Nosaby Gård.
Foto: Tommy Svensson
Byggnaden vid Nosaby idrottsplats.
Byggnaden vid Nosaby idrottsplats.
Foto: Jens Christian

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
Pär TrulssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.