Annons

G7:s krav: Stoppa inte livsmedelsexport

Ekonomi • Publicerad 11 mars 2022
Ryssland är en stor exportör av bland annat vete. Arkivbild.
Ryssland är en stor exportör av bland annat vete. Arkivbild.Foto: Jeff McIntosh/AP/TT

Oro för exportbegränsningar när det gäller livsmedelsprodukter gör att G7-länderna nu uppmanar länder att inte vidta sådana åtgärder.

I ett skriftligt uttalande efter att medlemmarnas jordbruksministrar träffats för att diskutera konsekvenserna av Ukrainakriget betonar man vikten av att hålla livsmedelsmarknaderna öppna.

Annons

Bakgrunden är situationen där Ukraina, men framförallt Ryssland, är en stor exportör av bland annat solrosolja och vete. Rysslands president Vladimir Putin har också hotat med högre livsmedelspriser som konsekvens av sanktionerna mot Ryssland.

"Om alla tänker på sig själva i den här situationen så kommer det att förvärra krisen och göra att priserna skjuter i höjden", säger bland annat Tysklands jordbruksminister Cem Ozdemir i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons