Annons
Nyheter

Ger skadestånd för behandling men förnekar fel

Vård • Publicerad 12 april 2023
En kvinna i Skåne vill att regionen tar ansvar för den behandling hon utsattes för under sin förlossning. Arkivbild.
En kvinna i Skåne vill att regionen tar ansvar för den behandling hon utsattes för under sin förlossning. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Region Skåne går med på att betala skadestånd till en kvinna för den behandling hon utsattes för vid en förlossning. Men eftersom regionen vägrar att medge fel och ansvar driver kvinnan via sitt ombud saken vidare för att få den prövad i domstol, skriver Vårdfokus.

Kvinnan stämde regionen i början av året efter sin förlossning. En barnmorska gav så kallad yttre press och tryckte, mot kvinnans vilja, på magen för att skynda på födseln. Saken har kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg.

Annons

I slutet av mars meddelade regionen att den går med på skadeståndskravet på 75 000 kronor, men att detta inte ska uppfattas som ett medgivande om att kvinnans integritet kränkts. Därmed blir det ingen rättegång.

Men Olivia Möller, jurist vid Centrum för rättvisa, säger till Vårdfokus att det aldrig handlat om pengar, utan just om att få saken prövad.

– Regionen försöker betala sig ur sitt ansvar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons