Annons
Nyheter

Åtalad elev planerade knivattack veckan innan

På morgonen packar pojken ner fyra knivar i väskan och går till skolan i Kristianstad. I attacken som följer skadas en lärare och en elev.
Motivet?
Brott • Publicerad 6 maj 2022
Polis på plats utanför NTI-gymnasiet i centrala Kristianstad i samband med skolattacken i början av januari. Arkivbild.
Polis på plats utanför NTI-gymnasiet i centrala Kristianstad i samband med skolattacken i början av januari. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tumult uppstår i ett klassrummet på NTI-gymnasiet i Kristianstad i början av året. När 16-åringen kommer till skolan hugger han en annan tonårspojke som får allvarliga skador. Även en lärare attackeras – han får lindriga skador.

Elever flyr ur klassrummet. Sju minuter efter larmet kan 16-åringen gripas. Nu åtalas han för flera mordförsök.

Knivar i väskan

Annons

Sedan dess har han suttit häktad – men något uppsåt eller tanke om att försöka döda någon fanns aldrig, har försvarsadvokat Björn Attnarsson tidigare uppgivit för TT.

I förhör med polisen berättar pojken själv hur han packat ner fyra knivar i sin väska samma morgon och "hade planerat att jag skulle gå till skolan och skada någon".

Planeringen ska enligt uppgifter i förundersökningsprotokollet ha pågått veckan innan händelsen inträffade. Den åtalade berättar hur han haft våldsamma tankar en längre tid, samt att han känt press på sig själv att utföra sina planer trots att han egentligen inte velat skada någon.

– Faktum är att han gick till knivattack mot lärare och elever, och att det fanns en plan att han skulle döda, säger åklagare Pernilla Tallinger till TT.

16-åringen åtalas för tre fall av försök till mord och två fall av grovt olaga hot den 10 januari på gymnasieskolan i Kristianstad.

Vän med dömd i Eslöv

16-åringen har visat sig ha haft nära kontakt med en pojke som gjort sig skyldig till ett liknande brott. Under utredningens gång har det framkommit att pojken i Kristianstad är vän med den 15-åring i Eslöv som dömdes till sluten ungdomsvård i två och ett halvt år sedan han knivhuggit en lärare på en skola i augusti i fjol.

I utredningen om den skolattacken förhördes 16-åringen som vittne. Då framkom det att de två känt varandra i flera år och att de delade filmer som folk gjort medan de begått massmord.

En rättspsykiatrisk undersökning som gjorts har visats att 16-åringen i Kristianstad inte lidit av någon allvarlig psykisk störning – vilket innebär att han inte kan dömas till rättspsykiatrisk vård om rätten anser att han är skyldig.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons