Annons
Nyheter

Globala matpriser håller sig rekordhöga

Ekonomi • Publicerad 3 juni 2022
Matpriserna i världen är rekordhöga på grund av kriget i Ukraina
Matpriserna i världen är rekordhöga på grund av kriget i UkrainaFoto: Johan Nilsson/TT

Matpriserna i världen håller sig vid rekordnivåer. Efter Rysslands invasion av Ukraina har priserna stigit mycket snabbt. Både Ryssland och Ukraina är stora exportörer av bland annat spannmål. I mars steg FN:s matindex med 13 procent.

För maj föll priserna tillbaka 0,6 procent globalt jämfört med april, men fortfarande handlar det om rekordhöga nivåer.

Annons

Vegetabilisk olja är en av förklaringarna till det lilla prisfallet totalt sett. Indonesien, som tidigare infört exportförbud på palmolja, hävde detta, vilket gjorde att priserna föll med 3,5 procent på oljan.

Men Rysslands blockering av hamnar i Svarta havet gör att det inte kommer ut mat på marknaden. Det är problem med leveranser och frakt, och brist på råvaror för att producera mat. Dessutom har flera länder blivit mer protektionistiska, och belagt matvaror med exportförbud, som Indonesien med palmoljan, Indien som begränsat exportvete och socker och Malaysia, som förbjudit export av kyckling.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons