Annons
Nyheter

Glömde bort kateter i patient – i sex år

Vård • Publicerad 3 maj 2021
Region Västerbotten har gjort en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Region Västerbotten har gjort en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I sex års tid levde en person med en kateter i urinledaren innan den opererades ut. Katetern hade glömts kvar efter en operation.

Nu har Region Västerbotten anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Annons

Tre år efter den första operationen sökte patienten vård efter att ha drabbats av upprepade urinvägsinfektioner, men det dröjde tre ytterligare år innan man upptäckte misstaget och rättade till det. Personen hade då drabbats av både njursten och blåssten.

”Patienten har drabbats av en allvarlig vårdskada i form av infektioner, smärtor, stenbildning och nedsatt njurfunktion”, skriver Region Västerbotten, som uppger att åtgärder vidtagits för att minska risken att misstaget upprepas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons