Annons
Nyheter

Majoritet av S-distrikten stöder Andersson

Magdalena Andersson har stöd från en majoritet av distrikten sedan även Socialdemokraterna i Storgöteborg och Stockholms stad nominerat henne till partiordförande.
Politik • Publicerad 13 september 2021
Magdalena Andersson. Arkivbild.
Magdalena Andersson. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

På måndagskvällen kom beskedet att Socialdemokraterna i Stockholms stad nominerar Magdalena Andersson som ny partiordförande.

– Vi har haft en öppen process. I den har stödet för Magdalena Andersson varit väldigt starkt, säger Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister samt ordförande för Stockholmsdistriktet.

Stöd av majoritet

Annons

Tidigare under dagen hade de två socialdemokratiska partidistrikten i Göteborg och Göteborgsområdet har nu nominerat Magdalena Andersson.

Nomineringen innebär att hon har stöd från en majoritet av ombuden som ska välja ny partiledare vid partikongressen 3–7 november.

Hittills har Stockholms län, Sörmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Halland, Skaraborg, Skåne, Fyrbodal, Värmland, Östergötland, Kronoberg, Göteborgsdistrikten och partidistriktet i Sjuhärad nominerat Magdalena Andersson till partiledarposten. Även SSU har ställt sig bakom Andersson.

"Magdalena Andersson besitter en mycket stor kompetens och erfarenhet. Det har varit tydligt under vår interna process i partidistriktet att hon har ett grundmurat stöd bland medlemmarna", säger Mattias Jonsson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg, i ett pressmeddelande.

"Rätt person"

Även Socialdemokraterna i Göteborgsområdet, som omfattar elva kranskommuner till Göteborg, betonar Anderssons kompetens och erfarenhet.

"Andersson är kompetent, tuff och ideologiskt trygg. Hon är rätt person att leda Socialdemokraterna och bli Sveriges första kvinnliga statsminister", säger Aylin Fazelian, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborgsområdet.

– Jag har jobbat med Magdalena Andersson i snart tio år, jag uppskattar hennes skicklighet som politiker och hon är också en varm människa, säger Stefan Löfven (S) i SVT:s Morgonstudion.

Fakta: Magdalena Andersson

Namn: Magdalena Andersson

Ålder: 54 år

Familj: Gift. Två barn.

Riksdagsledamot sedan 2014.

Finansminister sedan 2014.

2020 utsågs Magdalena Andersson som första kvinna till ordförande för Internationella valutafondens rådgivande organ IMFC.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons